Schiermonnikoog herdenkt 75 jaar bevrijding
Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit jaar vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we 5 jaar bezetting. In het Nationaal Park op Schiermonnikoog vind je nog veel sporen uit die tijd. Bunkers van de Atlantikwal en oorlogsbegraafplaats Vredenhof herinneren ons aan de donkere bladzijden uit onze geschiedenis.
Een boswachter met liefde voor bunkers
Cees Soepboer is al 42 jaar boswachter op Schiermonnikoog. Naast zijn werk bij Natuurmonumenten is Cees ook beheerder van het Bunkermuseum Schlei. Het eiland mag er vredig bij liggen, ook hier is het oorlog geweest. Boswachter Cees vertelt : “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse bezettingsmacht op Schiermonnikoog van ongeveer 600 soldaten. Aan het eind van de Prins Bernhardweg hadden de Duitse bezetters een complete dorp gebouwd. Het dorp bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Dit dorp kreeg de codenaam Schlei”. Elf jaar geleden ontstond bij Cees het idee om in één van deze bunkerseen museum te beginnen. Ben je benieuwd naar het verhaal van Cees, luister naar deze podcast.
Online wandeling '75 jaar vrijheid'
Op 11 juni 2020 is het 75 jaar geleden dat Schiermonnikoog als laatste stukje Nederland werd bevrijd. Het was de bedoeling dit groots te vieren met al onze gasten. Helaas gooit Corona roet in het eten. Omdat we deze dag niet zomaar voorbij willen laten gaan, organiseert VVV Schiermonnikoog een online-wandeling in samen werking met boswachter Cees Soepboer. Kijk en “wandel” gratis mee op 11 juni, check in hier.