5 km
Nationaal Park Veluwezoom
Wandel over de toppen en dalen van de beroemde heideheuvels bij de Posbank. Voel de hellingen in je kuiten en geniet van het fenomenale uitzicht. De boswachter van Veluwezoom stippelde deze route uit langs haar favoriete plekken. Volg de gele schildjes met paarse pijlen.
Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Veluwezoom: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van de vlaggen. Volg het klinkerpad naar het bezoekerscentrum.
Wil je meer weten over het gebied of rondneuzen in de winkel? Loop dan even binnen voor informatie, kaarten of een leuk cadeau.
Je komt nu op de uitgestrekte heidevelden van Veluwezoom. Hier leven veel soorten dieren en planten. Kijk goed om je heen. En spits je oren! In de broedtijd is altijd wel het deuntje van de geelgors te horen of het schelle miauwen van de buizerd. Wie geluk heeft, kan hier op warme zomeravonden de boomvalk op libellen zien jagen. En op het wandelpad zijn altijd wel mestkevers bezig de uitwerpselen van de grote grazers naar hun zelfgegraven voorraadkelders te rollen. Ook de zonminnende zandhagedis en levendbarende hagedis kun je hier zien of horen wegritselen.
Volg het zigzagpad omhoog en je zult rijkelijk beloond worden! Vanaf het uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over de heide richting de Posbank. Natuurmonumenten heeft het speciale zigzagpad in 2019 aangelegd om zoveel mogelijk bezoekers van het uitzicht te laten genieten, ook zij die afhankelijk zijn van scootmobiel of (elektrische) rolstoel.
Na een pittig klimmetje ben je bovenop de Kraaijenberg gekomen. Je kunt hier even uitblazen op een van de bankjes en genieten van het fraaie uitzicht over de heideheuvels.
Hoogste punt van deze wandelroute is de Posbank. Dit monument is een in 1918 opgerichte stenen bank ter ere van G.A. Pos, de toenmalige leider van de ANWB. Pos liet vele Nederlanders de schoonheid van hun eigen land ervaren. En ook vandaag de dag is het uitzicht fenomenaal. Op heldere dagen kun je de heuvels van Montferland zien liggen.
Voel je de heuvels al in je kuiten? Voor Nederlandse begrippen is hier veel reliëf. De laatste twee ijstijden hebben dit gebied ‘vormgegeven’. Zo'n 200.000 jaar geleden schoof het oprukkende ijspakket vanuit Scandinavië grote massa's grond en stenen voor zich uit. Na het smelten van het ijs bleven die als stuwwallen achter. Smeltwater en wind kregen vrij spel en sleten het landschap uit. De stuwwallen raakten bedekt met zand. Het grofste zand kwam terecht op de toppen en hellingen waar het het hardst waaide. In de luwten vielen juist de fijne lössbodemdeeltjes neer.
Na een flink stuk over de heide, kom je nu weer in het bos. Let even goed op het verkeer als je de Schietbergseweg oversteekt!
Je bent bijna terug bij het startpunt van de route, Bezoekerscentrum Veluwezoom. Geniet in het bezoekerscentrum na in de brasserie of neem een souvenir mee uit de winkel.
Je bent bijna aan het einde van de rondwandeling. Geniet nog even na bij een kopje koffie in Brasserie Veluwezoom of kijk nog even rond in het Bezoekerscentrum. Voor kinderen is er binnen een leuke educatieve speelplek (met ‘zwijnenkuil’) en buiten een spannende speeltuin. Voor meer routes, kijk verder op deze site of download de gratis route-app NatuurRoutes.