Wandelen

Wandelroute Vogels luisteren in Midden-Herenduin

Wandelen

Wandelroute Vogels luisteren in Midden-Herenduin

Op dit voormalige landgoed kreeg de natuur het voor het zeggen. Ontdek het gevarieerde eikenbos met veel vogels. In de afgelegen bunkers overwinteren vleermuizen. In de duinen en het bos grazen wilde paarden en Schotse hooglanders en kun je herten tegenkomen. Wandel via de geel gemarkeerde route langs de fraaiste hoogtepunten. Hoor je de fluiter al zingen?

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Vleermuisbunkers

In dit deel van het Nationaal Park kom je sporen tegen van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers vormen onderdeel van de Atlantikwall; een door de Duitsers aangelegde verdedigingslinie langs de westkust (2685 kilometer lang!). De bunkers zijn niet toegankelijk. Door hun hoge luchtvochtigheid, constante lage temperatuur en rust zijn ze een geliefde overwinterplaats voor vleermuizen.

Vleermuisbunker
Vleermuisbunkers

2Geritsel in het bos

Behalve vogels zijn er nog veel meer dieren in het bos. Damherten, reeën, Schotse hooglanders en de konikpaarden kun je hier zien en door het bos horen lopen. Ook een egel, eekhoorn of pad kan voor veel geritsel zorgen. Sta eens een poosje stil en luister naar de bosgeluiden. Kun je ontdekken welk dier de geluiden maakt?

3Vogels in oud en jong bos

Jonge en honderd jaar oude bomen staan hier kris kras door elkaar. Ze worden bevolkt door vogels zoals de glanskop en het goudhaantje. De fluiter vliegt er zingend van tak naar tak. Let op zijn 'pjuu, pjuu, pjuu' met aansluitend 'sip-sip-sip-sirrrr...'. Er zijn nog veel meer kleine zangvogeltjes in het bos: tjiftjaf, vink, koolmees, pimpelmees en de boomklever. Ze hebben allemaal een andere zang. En hoor je geroffel? Dat is een specht. Hij roffelt op bomen om te laten weten dat dit zijn stukje bos is. Zijn getik om een holte uit te hakken klinkt weer anders.

Glanskop
Vogels in oud en jong bos

4Dood hout zit vol leven

Dode takken en omgevallen bomen verwijdert Natuurmonumenten alleen van de paden. In het bos blijft gevallen hout liggen. Dood hout zit namelijk vol leven. Er groeien paddenstoelen op, insecten eten ervan en kleine dieren schuilen erin. Til eens een dode tak van de grond op en kijk welke beestjes je ziet.

Dood hout leeft
Dood hout zit vol leven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.