Cultureel

Violist Liselot Blomaard speelt op het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

  • Geschikt voor rolstoel
  • Rolstoel met begeleider

Violist Liselot Blomaard speelt op het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Waar

Oldenaller

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 22,50
  • Ledenprijs€ 15,75

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Violist Liselot Blomaard speelt op het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Ben jij niet de zwanendraaier?' is de titel van het derde deel van het Concert voor altviool en orkest van Paul Hindemith. Een poëtischere titel komt nauwelijks voor in de literatuur voor altviool. Dit stuk, dat vandaag wordt gespeeld door altvioliste Liselot en pianiste Noriko, gaat alleen helaas niet over een mooie zwaan die je misschien zag dobberen in de vijver vanKasteel Oldenaller. Het gaat over de minstreel zelf, die op een hurdy gurdy speelde, een draai-instrument met een lier die op een zwanenhals lijkt. En die zwanenhals refereert weer aan het taakje van een middeleeuwse kok: de zwaan aan het spit ronddraaien, zodat-ie overal goed gaar wordt. En die minstreel, daar bedoelt Hindemith zichzelf mee. Droste-effect dus, voor wie het nog begrijpt!

Programma

Liselot Blomaard, altviool
Noriko Yabe, piano

G.F. Telemann: Fantasie nr. 6 in d
P. Hindemith: "Der Schwanendreher"
M. De Falla: Suite Populaire Espagnole

Coronatoegangsbewijs

In lijn met het kabinetsbesluit, zullen wij voor de concerten gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dat betekent dat wij u bij aankomst zullen vragen om uw coronatoegangsbewijs te tonen. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U gebruikt daarvoor de app CoronaCheck. U vindt alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen hier.

Eeuwenoud landgoed

Even buiten Putten ligt het eeuwenoude landgoed Oldenaller, met een goed bewaard kasteel uit de 17de eeuw als middelpunt. Een stevig, vrijwel vierkant landhuis op een heuvel waar in de middeleeuwen al een kasteel stond. Op de grondvesten daarvan verrees in 1655 het huidige bouwwerk. Vermoedelijk is Jacob van Campen de bouwmeester, die ook het Koninklijke Paleis op de Dam en Paleis Noordeinde ontwierp. Hij staat aan de basis van het Hollands classicisme. Na een lang verblijf in Italië, combineerde hij terug in Holland de klassieke architectuur met de Hollandse baksteenbouw, die hij ook bij Oldenaller toepaste. Een ingrijpende verbouwing verandert het classicistische kasteel kort na 1848 in een romantisch, witgepleisterd huis. Bij een restauratie in 1975 is de witte pleisterlaag verwijderd en ook enkele 19e -eeuwse elementen.

Praktische informatie

  • Bij de schuur van Natuurmonumenten tegenover het kasteel is parkeergelegenheid. Rijd de Oldenallerallee op en negeer het bordje "verboden in te rijden". Je kunt op ongeveer 20 meter van het kasteel parkeren bij de schuur.
  • Bij de toegang zijn twee brede bordestreden te nemen. Voor mensen met rollator of wandelstokken is dat - eventueel met hulp van anderen - goed te doen. Er is geen rolstoellift of iets dergelijks.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 8, 9  en 10 oktober 2021 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 19 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 
Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer' en vul bij stap 3 je promocode in. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo