Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel stuifzand op de Ossendrechtse Duinen

20 februari 2020 | Miranda Fieret

Natuurmonumenten heeft de afgelopen periode een natuurherstelproject uitgevoerd op de Ossendrechtse Duinen. In het gebied groeide door een overmaat aan stikstof veel mos op het stuifzand. Hiermee ging het leefgebied van onder meer zandbijen en zandloopkevers verloren.

moslaag verwijderen

Elke dag brengen de industrie, landbouw en het verkeer stoffen in de lucht. Stikstof maakt de bodem zuurder en voedselrijker, waardoor bijvoorbeeld het mos ‘grijskronkelsteeltje’ zich enorm snel kan ontwikkelen. Als dit mos zich eenmaal heeft gevestigd op het zand, kunnen ook andere planten als dennen en berken makkelijker groeien. Hiermee gaat het leefgebied van onder meer zandbijen en zandloopkevers verloren.

Natuurmonumenten heeft een gebied van ongeveer 11.800 m2 ontdaan van een moslaag. Natuurmonumenten krijgt voor het uitvoeren van deze herstelmaatregelen Programma Aanpak Stikstof-subsidie vanuit de provincie Noord-Brabant. Door de grote stikstofneerslag op dit type natuur, groeit het stuifzand sneller dicht met mos dan het normaal zou doen. Om deze achteruitgang een halt toe te roepen, moet de stikstofuitstoot fors omlaag.

Miranda Fieret
Miranda Fieret