Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fietspontje Kraggenburg Waterloopbos in de vaart

31 mei 2022 | Martine Otten

De fietspont Zwolse Vaart tussen het Voorsterbos bij Kraggenburg en het Waterloopbos is vanmiddag, 31 mei 2022, feestelijk in gebruik genomen. Gedeputeerde Hofstra, oud-wethouder Wijnants, gebiedsmanager Philip Makkink van Natuurmonumenten en Wubbo de Raad namens Dorpsbelang Kraggenburg stapten na het doorknippen van het lintje met de fiets aan de hand op de pont. Al draaiend aan de handlier staken zij als eerste gezelschap met de pont de Zwolse Vaart over. Met het in de vaart komen van de pont is er nu een korte verbinding voor wandelaars en fietsers vanaf Kraggenburg naar het Waterloopbos.

Fietspont Kraggenburg Waterloopbos

De fietspont is vanaf vandaag te gebruiken voor fietsers en wandelaars die vanaf Kraggenburg naar het Waterloopbos willen en vice versa. Het is een zelfbedieningspont: de gebruiker bedient de pont door aan de handlier te draaien. Via een kabel die over de bodem van de Zwolse Vaart loopt, wordt de pont vervolgens naar de overkant geleid. Sturen is dus niet nodig. Wel dient ander vaarverkeer voorrang te worden verleend. De pont is te gebruiken door maximaal vier fietsers of wandelaars tegelijkertijd en alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het gebruik van de fietspont is gratis.

Opening fietspont Kraggenburg Waterloopbos

Wethouder Wijnants en gedeputeerde Hofstra openen fietspont

Lang proces

De fietspont is een initiatief van Dorpsbelang Kraggenburg, Ondernemingsvereniging Kraggenburg en Natuurmonumenten. In 2012 werd al over een verbinding over de Zwolse Vaart gesproken. Eerst werd gedacht aan een hoge brug en na afwijzing van dat plan aan een pontje. In februari 2019 kwam het heugelijke bericht dat de subsidie voor de realisatie van het pontje aan Dorpsbelang Kraggenburg was toegezegd. Voor de uiteindelijke realisatie van de pont moesten nog diverse technische en financiële problemen worden opgelost. En mede door corona liep de realisatie van de fietspont vertraging op. “Maar we zijn heel blij dat de pont over de Zwolse Vaart nu eindelijk in gebruik is genomen.” aldus gebiedsmanager Philip Makkink van Natuurmonumenten.

t Wub-bootje

Wub-bootje

De grote kartrekker was Wubbo de Raad, oud-bestuurslid van Dorpsbelang Kraggenburg. Als dank voor zijn inzet werd dinsdag na de openingshandeling tot zijn grote verrassing de naam van de fietspont onthuld: het wub-bootje. Aansluitend is de pont officieel overgedragen van Dorpsbelang Kraggenburg aan Natuurmonumenten. 

De pont is gerealiseerd dankzij een financiële bijdrage van het Fonds Leefbaarheid van provincie Flevoland en bijdragen van gemeente Noordoostpolder, KNHM/Arcadis en Natuurmonumenten. 

Nieuw fietspad

Met de ingebruikname van de pont verwacht Natuurmonumenten dat meer fietsers het Waterloopbos weten te vinden. Met de toenemende drukte in het Waterloopbos van de afgelopen jaren en de opkomst van de snelle elektrische fiets is de kans op gevaarlijke situaties toegenomen. Daarom heeft Natuurmonumenten besloten dat het Waterloopbos vanaf eind mei 2022 niet meer toegankelijk is voor fietsers. Fietsers worden vanaf de pont linksom geleid over het nieuw aangelegde fietspad door het Voorsterbos om vervolgens via de Scheveweg bij het Waterloopbos uit te komen. Wandelaars kunnen vanaf de pont wel rechtsaf voor het Waterloopbos.

 

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven