Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Waterloopbos

Waterloopbos waterloopkundige modellen

Bos vol waterloopkundige modellen

In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn.

Norbert Kwint
Norbert Kwint

Boswachter van dit gebied

Meer over Waterloopbos

Ontdek de Havenroute

Wandel langs waterwerken van over de hele wereld. Onderweg passeer je modellen van de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.

Havenroute in het Waterloopbos

Paviljoen Het ProefLab// : een ideaal startpunt

Vanaf het Paviljoen Het ProefLab//starten diverse routes. Binnen vertelt de baliemedewerker je het bijzondere verhaal over het voormalige waterloopkundig laboratorium of geniet je van een koffie met taart.

Paviljoen Het Proeflab//
filter plus

Mee met een oud-medewerker

Ga mee met een oud-medewerker van het laboratorium en luister naar bijzondere verhalen over de waterwerken in het Waterloopbos.

Bekijk de excursies
filter plus
 • Wandelen

  Havenroute in Rijksmonument Waterloopbos

  De havenroute voert door Rijksmonument Waterloopbos langs een groot aantal waterloopkundige modellen.

  • 3 km
 • Wandelen

  Sporenpad, Voorsterbos bij Kraggenburg

  Volg het Sporenpad door het eerste paddenstoelenparadijs van Europa en struin door het boomweidelandschap.

  • 2.8 km
 • Over het gebied

  Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

  Laboratorium

  De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Daar was veel onderzoek voor nodig. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was.

  In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken, van de Willemstunnel in Rotterdam tot de haven van IJmuiden. In totaal hebben er meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden.

  Buren redden bos

  Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig. In 1996 sluit het laboratorium. Bijna viel het bos begin jaren negentig ten prooi aan bungalowbouw die alle historie zou uitwissen. Dat wordt voorkomen dankzij actie van omwonenden. Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld.

  Natuur in het Waterloopbos

  In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.

  Op veel plaatsen hoor je water stromen. Langs dat water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes. Ook de beekjuffer en grote gerande oeverspin voelen zich hier thuis. En in het najaar barst het er van de paddenstoelen. Er zijn meer dan 400 soorten geteld. Al die elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer. Een bos waar na iedere bocht weer een verrassing wacht.

  Zelf het Waterloopbos ontdekken

  Ontdek het Waterloopbos zelf en wandel een van de routes die starten bij Paviljoen Het ProefLab//. Je kan kiezen uit drie gemarkeerde wandelroutes en twee rolstoelroutes. Wie graag verder wandelt, kan terecht in het aangrenzende Voorsterbos.

  Boek over de historie

  Meer weten? In 2017 is een boek uitgebracht over de historie van het Waterloopbos. Een prachtig boek vol met verhalen van oud medewerkers van het laboratorium. Onder andere te koop in Paviljoen Het ProefLab// of online verkrijgbaar. https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/waterloopbos

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Verkennen

  Marknesse, Deltawerk //

  Extra informatie

  Vrij wandelen op wegen en paden
  Geschikt voor rolstoel- Er zijn 2 drempelvrije routes (1,8 en 2,5 km )
  - vlakbij Kraggenburg is een aangepaste vissteiger
  OpeningstijdenRijksmonument Waterloopbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

  Paviljoen Het ProefLab// is geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot en met 18:30. Voor groepen is het paviljoen op aanvraag ook buiten deze tijden geopend.

  Een baliemedewerker van Natuurmonumenten is aanwezig op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:30 tot 16:30 en op zondag van 11:00 tot 16:30. Onze baliemedewerker helpt je graag op weg en laat je kennis maken met het bijzondere verhaal van het voormalige waterloopkundig laboratorium. Je kan onze baliemedewerker tijdens hun aanwezigheid bereiken op het telefoonnummer 06-12286131.

  In de schoolvakanties (regio Noord) opent het paviljoen ook op dinsdag haar deuren. Een baliemedewerker van Natuurmonumenten is in die weken ook aanwezig op dinsdag en donderdag van 13:30 tot 16:30. 

  Informeer naar de mogelijkheden voor een privé- of groepsexcursie met een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium bij boswachter Klaas Althuis 0527-252570 of [email protected].
  Waterloopbos

  Agenda

  Vaar mee naar Vogeleiland terwijl de zon opkomt
  za 28 sep
  Varen

  Vaar met zonsopkomst mee naar Vogeleiland

  Vaar mee naar Vogeleiland terwijl de zon opkomt en de vogels beginnen te zingen.

  Ontdek de waterwerken in het Waterloopbos
  zo 29 sep
  Cultureel

  Ontdek de waterwerken in het Waterloopbos

  Wandel met een oude-medewerker langs unieke waterloopkundige modellen in het Waterloopbos.

  Vaar mee naar Vogeleiland
  zo 06 okt
  Varen

  Vaar mee naar Vogeleiland

  Vaar mee over het Zwarte Meer naar de jungle van het Vogeleiland.

  Direct naar

  Waterloopbos

  Wat wij hier doen

  Ontwikkelplan Waterloopbos

  Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het Waterloopbos. Een plek waar onze geschiedenis levend wordt gehouden en de natuur de ruimte krijgt. De komende tien jaar willen we tien modellen restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel en het model Deltagoot wordt een kunstwerk van meer dan 200 meter lang

  Benieuwd naar het plan? Lees het hier.
  Waterloopbos

  Nieuws van de boswachter

  logo