Ga direct naar inhoud
Terug

Struinroute vanaf metrohalte Rodenrijs over het Rotterdams platteland

Waar: natuurgebied Zuidpolder

Metrohalte Rodenrijs
3 uur 42
11,08 km

Over de route

Kom met de metro naar de natuur! Start je ontdekkingstocht van het Rotterdams platteland bij metrohalte Rodenrijs, slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal. Vanaf hier wandel je zo naar de Schiebroekse Polder, waar de Herenboeren en boswachters samenwerken. Of ga de andere kant het Polderpad op. Na 20 minuten wandelen door de natuur van de Zuidpolder, kom je uit bij de populaire bestemming Belevenisboerderij Schieveen.

Metro zorgt voor verbinding tussen stad & natuur

Het is slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal totdat je op het Rotterdams platteland staat. Natuurmonumenten heeft deze nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam van gemeenten Rotterdam en Lansingerland in beheer gekregen. Samen met boeren en vrijwilligers werken de boswachters aan een mooi Rotterdams platteland met weidevogels, bloemen en vlinders in de wei. 

Boeren met de natuur

Op diverse plekken in het gebied zijn uiteenlopende vormen van natuurinclusieve landbouw te zien: een voedselbos, een Herenboerderij, een Belevenisboerderij en succesvol weidevogelbeheer in samenwerking met lokale boeren. We gaan het tijdens deze wandeling ontdekken. Boer en boswachter heten de stedeling van harte welkom! 

  • Deze route is niet in het veld weergegeven. Neem het kaartje op de telefoon mee of gebruik deze GPX (klik rechtermuisknop > Link opslaan als...).

De ontwikkeling van diverse natuurinclusieve agrarische initiatieven is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij (Droomfonds Rotterdam de boer op!).

Start pilot Groene Haltes regio Rotterdam

Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken gezamenlijk aan een pilot voor Groene Haltes nabij natuur- en recreatiegebieden rond de stad, zoals de Rottemeren, Noordrand Rotterdam, Midden-Delfland en de groengebieden rond Rotterdam-Zuid (o.m. Valckesteynse Bos, Buijtenland van Rhoon en Klein Profijt).

Waar kun je starten

Boterbloem Zuidpolder
Startpunt

Fietsenstalling metrostation Rodenrijs

Wat kom je onderweg tegen?

Bloemenspeurtocht over het Rotterdams Platteland
Grutto Rotterdam
Belevenisboerderij Rotterdam

1. Start: Groene Halte Rodenrijs

We starten onze struintocht bij het metrostation. Groene Halte Rodenrijs ligt namelijk pal in het natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Lansingerland: het Rotterdams platteland. Dit nieuwe natuurgebied van 400 ha is makkelijk te bereiken met OV.

De stationsomgeving van metro Rodenrijs is recent door gemeente Lansingerland opgeknapt en vergroend. Op het station is bestickering aangebracht die de recreant de weg wijst naar leuke routes en bestemmingen in de omliggende natuurpolders. 

Polderpad Rotterdams platteland
Polderpad

2. Het Polderpad

We wandelen allereerst naar de Schiebroekse Polder, deze is te bereiken direct achter de bussen van station Rodenrijs. Je vindt hier een polder met weilanden, vochtig hooiland en akkers waar natuur en landbouw hand in hand gaan.

Door de Schiebroekse Polder loopt het Polderpad, een fiets- en wandelpad tussen de rivieren Rotte en de Schie. Het Polderpad verbindt vier polders, met elk een eigen verhaal en landschappelijk karakter, met elkaar en met de stadsparken in Rotterdam. Ook zijn er verschillende struinpaden door het boerenland voor de avontuurlijke wandelaar. Daar gaan we nu een deel van ontdekken!

Isabel en boer Albert in de Schiebroekse Polder
Herenboeren De Vlinderstrik Albert Boersen
Patrijs

3. Ruimte voor natuur en landbouw

In de Schiebroekse Polder werken de boswachters van Natuurmonumenten samen met de coöperatie Herenboeren De Vlinderstrik. Herenboeren De Vlinderstrik is een coöperatie van 200 gezinnen die gezamenlijk twee boeren in dienst nemen die groenten, fruit en vlees voor hen produceren. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda