Ga direct naar inhoud

Kom helpen tijdens de Natuurwerkdag Zwanenwater

Kom helpen tijdens de Natuurwerkdag Zwanenwater

Waar

Zwanenwater

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Kom helpen tijdens de Natuurwerkdag Zwanenwater

Het Zwanenwater is een heel bijzonder natuurgebied in Noord-Holland, hier vind je niet alleen duinen maar ook moerassen, meren, bossen en duinheide. In de duinheide leven soorten zoals zandhagedis, heivlinder en blauwvleugelsprinkhaan, soorten die van een open en warm leefgebied houden. Maar die duinheide staat onder druk omdat er steeds meer jonge boompjes in op weten te schieten en er daardoor veel schaduw over de duinheide valt.

Natuurmonumenten probeert dit zo veel mogelijk te verhinderen door er runderen en schapen te laten grazen en door met vrijwilligers de boompjes te verwijderen. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we berkenboompjes uitsteken en kleine eiken afzagen.

Ook gaan we kleine stukjes open zand maken. Door stukjes duinbegroeiing weg te scheppen tot op het kale zand (afplaggen), ontstaan er plekken die perfect zijn voor de zandhagedis om in op te warmen en zijn eieren in te leggen. Niet alleen de zandhagedis is hier blij mee, maar ook de zandbij, heivlinder en rugstreeppad.”

Resultaat

Aan het einde van de dag is de duinheide weer open met hier en daar een klein bosje en mooie kale stukjes zand. Zo hebben de zandhagedis en alle andere soorten van de duinheide hier weer een optimaal leefgebied.

We werken van 9:30 tot 15:00 uur. Een dagdeel komen helpen is ook mogelijk. Het Zwanenwater is ook een gezinslocatie, er is plek voor 50 volwassenen en 10 kinderen. Voor de koffie, thee en lunch tussen de middag wordt gezorgd.

Aanmelden voor deze dag is verplicht. Meld je hier aan!

De Natuurwerkdag biedt mensen een mooie kans om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk in de buurt.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid