Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gesprek met Remkes: intenties zijn goed, maar zorgen zijn niet weg

15 augustus 2022 | Marjolein Koek

Directeur Natuurbeheer Teo Wams blikt terug op het gesprek met Remkes.

Heide met gras

Teo Wams: “Ik ben naar dit gesprek gekomen om tegen de Ministers Van der Wal, Jetten en de heer Remkes te zeggen dat aan de doelen niet geschaafd moet worden. De natuur staat onder druk, ecosystemen staan op instorten. De rek is er echt uit, de politiek heeft decennialang de grenzen van wat natuur aan kan opgezocht – en overschreden. Natuur is de basis onder ons bestaan. Ze levert schoon drinkwater, zuivere lucht en duurzame voedselproductie. Daar kunnen en mogen we niet over onderhandelen.

Versnellen

We moeten juist sneller aan de slag om de stikstofuitstoot te verminderen. Nu vertragen schaadt de natuur alleen maar meer, en maakt de opgave voor herstel groter. Dus we moeten aan de bak.

Het beeld van ‘de agrarische sector’ die niets wil, klopt niet. Wij zijn buren van veel boeren en we horen heel veel boeren die gewoon aan de slag willen. Zaak is wel dat zij goed worden ondersteund, want zo’n transitie is niet gemakkelijk. En pak het stikstofprobleem samen met opgaven voor schoon water, klimaat en schone lucht. Zodat je niet over een paar jaar in een nieuw juridisch geschil belandt.

Zorgen niet weg

Deze boodschap heb ik aan ministers Van der Wal en Jetten en aan de heer Remkes gegeven. Hiermee zijn mijn zorgen over het vasthouden aan de doelen en de start van de uitvoering van de liggende plannen echter niet weg. Komende tijd zal ik daarom blijven benadrukken dat het van het grootste belang is dat het nu liggende beleid snel wordt uitgevoerd.

Minister Van der Wal onderschreef in het gesprek de noodzaak van eerder versnellen dan vertraging. Dat doet me goed en geeft vertrouwen, maar het is daarmee nog geen werkelijkheid. Natuurmonumenten zal blijven pleiten voor het vasthouden aan de doelen en het snel uitvoeren van de plannen zodat boeren én natuur zicht hebben op een duurzaam perspectief.

Voorafgaand aan het gesprek boden natuurorganisaties een brief aan met daarin hun belangrijkste punten.

 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter