Ga direct naar inhoud
Terug

LET OP: Werkzaamheden vlonderpad De Wieden

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Wandelen Vlonderpad
23 minuten
0,94 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel
 • Wandelen op wegen en paden
 • Honden niet toegestaan

Over de route

LET OP: In verband met het vervangen van de brug is het vlonderpad tijdelijk niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of scootmobielen. Ook mensen met een wandelwagen kunnen hinder ondervinden.

Tijdens deze korte route over het Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein. Een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Dieren als de otter en zwarte stern leven hier.

De route over het drijvend land maakt bezoekers wegwijs in het landschap van De Wieden. Je komt langs de verschillende stadia van verlanding, van open water tot moerasbos. Onderweg kom je meer te weten over het ontstaan van het gebied door de turfwinning. Ontdek hoe de turfgravers vroeger leefden in de veenschuur. Leer meer over het werk van de boswachters om dit bijzondere landschap te behouden.  

Het pad is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Voor mensen met een audio of visuele beperking is er een uitgebreide (braille)tekst is beschikbaar in het bezoekerscentrum.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Tjasker

  1. Tjasker

  Je staat hier bij een zogenaamde tjasker, een van de kleinste soorten windmolens die er bestaan. Vroeger werden ze gebruikt om water op het rietland te pompen. Omdat de tjasker in de jaren '30 uit de mode raakte en vervangen werd door metalen windmotoren, zijn er nu nog maar twee over. 

  Als je de route vervolgt dan ga je langs nieuw land dat pas de afgelopen 25 jaar is aangegroeid. Onder het drijvend land staat zo'n 1,5 meter water. De begroeiing is zo dun dat je er doorheen zou zakken als je erop staat. Het maaien van deze stukken kunnen we alleen doen als het flink vriest en de ondergrond daardoor stevig genoeg is.

  Planten en dieren
  Planten en dieren
  Planten en dieren

  2. Planten en dieren

  Rondom dit Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein. Stukken met jong riet en oud riet, hooilandjes en hier en daar bosjes en struiken. Door deze afwisseling leven er veel verschillende soorten dieren en planten in De Wieden.

  Vogels in De Wieden
  Vogels in De Wieden
  Vogels in De Wieden

  3. Vogels in De Wieden

  Hier kijk je uit over de Beulakerwijde, een meer dat met zijn rietkragen erg geliefd is bij allerlei soorten vogels. In De Wieden leven zo’n 80 verschillende soorten broedvogels. Sommige laten zich gemakkelijk zien en horen, zoals de rietzanger. Deze vogel kwettert er vrolijk op los en dwarrelt als een parachuutje naar beneden door het riet.

  Richting punt 4 kun je bij het uitkijkpunt even zitten, uitrusten en tegelijkertijd van het uitzicht genieten!

  Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

   • De hele route is verhard;
   • Vanwege de helling van het bruggetje bij het begin en einde adviseert de boswachter dat rolstoelgebruikers een begeleider meenemen. Een elektrische rolstoel komt er op eigen kracht overheen;
   • Op het parkeerterrein is 1 invalidenparkeerplaats;
   • Het Vlonderpad heeft een afrijdbeveiliging;
   • Bezoekerscentrum De Wieden is toegankelijk voor mensen in een rolstoel;
   • Er is een rolstoeltoegankelijk toilet in één van onze gebouwen. De baliemedewerker wijst je de weg.
  • Kinderwagen en buggy

   • De hele route is verhard
   • In één van onze gebouwen is een toilet met verschoningstafel aanwezig. De baliemedewerkers helpen je op weg.
  • Honden niet toegestaan

  • Wandelen op wegen en paden

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda