Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Goorven door de Oisterwijkse bossen

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

herfst in de Oisterwijkse bossen
1 uur 25
4,25 km

Over de route

Ruim een eeuw geleden dreigden de bossen gekapt te worden en de vennen drooggelegd. Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken en kun je nu nog steeds genieten van het bijzondere landschap. Veel plezier op deze wandeling van ruim een uur door bossen en langs fraaie vennen. Als je niet steeds stil zou blijven staan...

Volg voor de wandeling de gele pijltjes.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oistewijk
Het Bezoekerscentrum Oisterwijk is een prima begin van je dag in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, vlak bij Tilburg. Het is startpunt van mooie wandel- en fietsroutes. Honden zijn welkom in het natuurgebied als ze aangelijnd zijn.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Grote bonte specht

  1. Natuur in Brabant

  Maak in een dik uur kennis met het prachtige, gevarieerde bos- en vennengebied van de Oisterwijkse bossen en vennen. Voor mooie natuur hoef je niet ver weg!

  Als je zo de weg oversteekt, wandel je door een dennenbos dat ooit voor de houtproductie is aangeplant. Hier zijn nu open plekken gemaakt om ruimte te scheppen voor loofbomen die er van oudsher voorkomen, zoals eiken en berken. Het bos is daardoor weer veel natuurlijker en spannender geworden, voor mens én dier.

  Zo leven er nu vijf spechtensoorten in de bossen. De grootste kans heb je om de grote bonte specht te zien, met zijn zwart-witte verenkleed. Heb je veel geluk? Dan spot je misschien wel de schuwe zwarte specht, de grootste onder de spechten. 

  Boshuis Venkraai

  2. Boshuis Venkraai

  Je staat nu voor twee gebouwen. Het bruine houten gebouwtje rechts van het eetcafé is de oude boerderij Venkraai. Daarnaast staat Boshuis Venkraai, dat in 1915 door Natuurmonumenten als boswachterswoning is gebouwd. Destijds mocht de boswachter snoepwaren, koffie en limonade verkopen als bijverdienste; alcohol was verboden!

  Later groeide dit uit tot de uitspanning, zoals we die nu kennen. De naam Venkraai is ontleend aan de zwarte stern, die vroeger in de vennen broedde. In de herfst liggen er op sommige tafels helmen. Dit is niet voor niets: er staan een paar prachtige kastanjebomen rond het terras!

  Voorste Goorven

  3. Voorste Goorven

  Je staat nu aan de rand van het Voorste Goorven. Goor betekende vroeger moeras. Het was een plek waar turf werd gestoken. Een klus waar je behoorlijk vies van werd. Iedereen kon aan het einde van de dag zien dat je in het 'Goor' had gewerkt. Niet vreemd dus dat het woord goor tegenwoordig heel iets anders betekent!

  Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Boshuis Venkraai

  • Groot Speijck

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda