Ga direct naar inhoud
Nieuws

Openingshandeling Haringvlietsluizen uitgesteld

29 augustus 2018 | Simone Prinsen

Na jaren voorbereiding gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Rijkswaterstaat had daarvoor een openingshandeling op 5 september gepland. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter besloten de openingshandeling uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door Rijkswaterstaat is afgesproken in het Kierbesluit met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides.

Haringvlietdam

Wachten op hogere rivierwaterstanden

Het traject waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten en waar ook onze buurlanden vol enthousiasme naar uitkijken, gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen zee en rivier te trekken via het Haringvliet. In de loop van het najaar zal naar verwachting de rivierwaterafvoer voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet.

Belangrijke stap voor herstel deltanatuur

Het openen van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier waar de riviernatuur zowel in binnen- als buitenland van profiteert. Cruciaal voor het overleven van trekvissen want de belangrijkste barrière gaat open. Vissen als zalm en steur kunnen vanaf zee de rivieren Rijn en Maas weer opzwemmen en vice versa. Het Haringvliet wordt weer gevoed met de dynamiek van de zee. De verloren gegane deltanatuur kan herstellen. Zes samenwerkende natuurorganisaties hebben met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio mens en natuur voorbereid op terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels en mogelijkheden voor mensen om van de unieke deltanatuur te genieten.

Simone Prinsen
Simone Prinsen