Kerkuiltjes worden geringd - bekijk de beelden
De jonge kerkuilen op boerderij de Groote Modderkolk werden geringd. Kijk hoe dat ging!
Al jaren broedt de kerkuil op boerderij de Groote Modderkolk in Loenen (Veluwe). De boerderij is een van de plekken waar het dier zich thuis voelt. En niet voor niets. De uilen, die in ons land vrij schaars zijn, vinden er wat ze nodig hebben: volop muizen, voldoende dekking als ze jagen en gebouwen waar ze kunnen broeden. En een omgeving waar geen gif wordt gebruikt in de landbouw.
Buitenkans
Kerkuilen zijn echte nachtdieren. De kans dat je zo'n vogel ziet is daarom niet zo groot. Des te leuker is het, om mee te maken hoe de uilskuikens geringd worden. Want dan kun je ze van dichtbij zien. Het ringen werd live uitgezonden via Periscope.
Drie jongen telt het nest, zo constateren de leden van de Uilenwerkgroep Loenen e.o. Twee vrouwtjes en een mannetje. Dat kun je zien aan de breedte van de strepen op de vleugel, en ook aan de kleur; de mannetjes zijn wat lichter. Verder gaan de jongen op de weegschaal, om hun conditie te kunnen bepalen. Dan blijkt één van de vrouwtjes wel erg licht te zijn voor haar leeftijd (zeven weken). De andere twee hebben zo te zien een prima conditie. Boswachter Wim Niemeyer: “Het is niet zo’n heel best uilenjaar. Dat heeft te maken met de vele regen van de afgelopen tijd. Daardoor zijn er minder muizen. En daarbij is het lastig voor deze uilen om te jagen als het regent. Ze jagen grotendeels op hun gehoor, en dat gaat bijna niet tijdens een plensbui.”
Stressvol?
Sommige kijkers via Periscope vroegen zich af of het ringen niet stressvol is voor de dieren. “Waarschijnlijk wel,” geeft boswachter Wim Niemeyer toe. “Maar die stress is van korte duur. Eenmaal terug in de uilenkast gaat het weer goed met ze. Omdat het ringen al jaren gebeurt, weten we dat de ouders hun jongen niet verstoten. Door het ringetje kunnen we volgen hoe het met ze gaat. Zo ontdekten we dat veel jonge kerkuilen helaas verkeersslachtoffer worden. Maar er is ook goed nieuws. Een kerkuil die bij ons is geringd, broedt nu voor het derde jaar in de omgeving van Hamburg.”
Kijk LIVE mee!
Wil jij de volgende keer ook live meekijken met Natuurmonumenten op Periscope?:
- Download de gratis app Periscope (voor Android en iOS) op je smartphone
- Volg Natuurmonumenten op Periscope en schakel meldingen in
- Zorg dat je telefoon of tablet is opgeladen
- Volg via Twitter @Natuurmonument en @NM_Gelderland, we kondigen de meeste scopes aan via deze accounts