Drenthe

Projecten in Drenthe

 • De Onlanderij
  Project

  Poort tot De Onlanden

  De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenteren de locatie verder ontwikkelen.

 • Fochteloërveen Toekomstbestendig Natura2000 natuurgebied
  Project

  Achtergrondinformatie Fochteloërveen Toekomstbestendig

  Het Fochteloërveen verdroogt. Een uniek natuurgebied dreigt hierdoor verloren te gaan. Ongeëvenaard in Nederland door zijn ongekende weidsheid en zeldzame dieren en planten die er leven. Zeer bijzonder door de rijke geschiedenis. Er is snel actie nodig om te voorkomen dat kraanvogels, lavendelheide en veenhooibeestjes verdwijnen.

 • Echte koekoeksbloem
  Project

  Project 'Brede Kijk op het Oude Diep'

  Natuurmonumenten werkt samen met andere partners om nieuwe natuur te ontwikkelen en de waterhuishouding rondom het Oude Diep te verbeteren.

 • Klimaatbuffer de onlanden
  Project

  Klimaatbuffer De Onlanden

  Natuurgebied De Onlanden op de grens van Groningen en Drenthe is begin deze eeuw ingericht voor de berging van water. Een robuuste klimaatbuffer die er mede voor zorgt dat de stad Groningen droge voeten houdt.

 • Klencke
  Project

  Klimaatbuffer De Klencke- Drostendiep

  Het stroomgebied van het Drostendiep in Zuidoost-Drenthe krijgt een klimaatbestendige inrichting:. Bij wateroverlast kan er water worden vastgehouden en bij droogte kan er water worden afgegeven.

 • grauwe klauwier
  Project

  LIFE Going up a level

  Dankzij het LIFE project Going up a level zal de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en Leggelderveld nog rijker, gevarieerder worden en nog spannender om te beleven.

 • Drents-Friese wold
  Project

  Natuurherstel Nationaal Park Drents-Friese Wold | Herstel Beekdal

  Samen met Staatbosbeheer en Waterschap Reest en Wieden herstelde Natuurmonumenten tussen 2000 en 2007 de beekdalen van de Vledder Aa en de Tilgrup. De beekdalen liggen centraal in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

 • Kamsalamander
  Project

  Natuurherstel Nationaal Park Drents-Friese Wold en Kamsalamander

  Op het zuidelijkste punt van het Drents Friese Wold doet de kamsalamander het goed. Nergens in Nederland zijn ze zo goed vertegenwoordigd. In voormalige landbouwgebieden bijvoorbeeld waar de bodem nog sterk vermest is, vind je deze kleurrijke amfibie niet, of minder vaak.

 • logo