Drenthe

Projecten in Drenthe

 • Mantingerveld
  Project

  Natuurontwikkeling Mantingerveld: kleinschalig heidelandschap in combinatie met natuurbegraven

  Met steun van leden zette Natuurmonumenten dertig jaar geleden al de eerste stappen om landbouwgebieden rondom Mantinge en Nieuw Balinge te herstellen tot natuur. Er is veel gebeurd en nu zien we kansen een nieuwe stap te maken in het gebied tussen Nieuw Balinge en het Munitiemagazijncomplex.

 • De Onlanderij
  Project

  Poort tot De Onlanden

  De voormalige boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde is al enige jaren een poort tot natuurgebied De Onlanden voor vele bezoekers. Natuurmonumenten, boerderij ’t Hoogeveld en de horecaondernemers Pieter en Manon Dijkema willen na jaren experimenteren de locatie verder ontwikkelen.

 • Echte koekoeksbloem
  Project

  Project 'Brede Kijk op het Oude Diep'

  Natuurmonumenten werkt samen met andere partners om nieuwe natuur te ontwikkelen en de waterhuishouding rondom het Oude Diep te verbeteren.

 • Klencke
  Project

  Klimaatbuffer De Klencke- Drostendiep

  Het stroomgebied van het Drostendiep in Zuidoost-Drenthe krijgt een klimaatbestendige inrichting:. Bij wateroverlast kan er water worden vastgehouden en bij droogte kan er water worden afgegeven.

 • Klimaatbuffer de onlanden
  Project

  Klimaatbuffer De Onlanden

  Natuurgebied De Onlanden op de grens van Groningen en Drenthe is begin deze eeuw ingericht voor de berging van water. Een robuuste klimaatbuffer die er mede voor zorgt dat de stad Groningen droge voeten houdt.

 • grauwe klauwier
  Project

  LIFE Going up a level

  Dankzij het LIFE project Going up a level zal de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en Leggelderveld nog rijker, gevarieerder worden en nog spannender om te beleven.

 • Kamsalamander
  Project

  Natuurherstel Nationaal Park Drents-Friese Wold en Kamsalamander

  Op het zuidelijkste punt van het Drents Friese Wold doet de kamsalamander het goed. Nergens in Nederland zijn ze zo goed vertegenwoordigd. In voormalige landbouwgebieden bijvoorbeeld waar de bodem nog sterk vermest is, vind je deze kleurrijke amfibie niet, of minder vaak.

 • Drents-Friese wold
  Project

  Natuurherstel Nationaal Park Drents-Friese Wold

  Samen met Staatbosbeheer en Waterschap Reest en Wieden herstelde Natuurmonumenten tussen 2000 en 2007 de beekdalen van de Vledder Aa en de Tilgrup. De beekdalen liggen centraal in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

 • logo