Ga direct naar inhoud

Een natuurrijker Zwarte Broek

Natuurmonumenten maakt plannen voor een natuurrijkern buitengebied van Zwartebroek. In en rondom het dorp zijn meerdere percelen in het beheer van de natuurbeschermingsorganisatie. De op het eerste oog ‘losse’ natuurgebiedjes onder de naam Zwarte Broek vormen samen met de omliggende landgoederen een natuurlijke verbinding tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Om deze natuurverbinding te versterken, werkt Natuurmonumenten aan een inrichtingsplan voor vier deelgebieden. Deze deelgebieden liggen aan de Wielweg, Blankenhoefseweg, Schoolstraat en Damweg.

Op deze pagina lees je meer over de plannen. Ook als gedurende het ontwikkelen van de plannen meer duidelijk wordt over het vergunningsproces of de uitvoering, lees je dit hier.

Koolzaad in het veld bij Zwartebroek

Tijdlijn

Bij het maken van de plannen lopen twee processen met een eigen tijdslijn: voor het grasland aan de kruising van de Wielweg en Peerweg en voor de drie overige deelgebieden. Zodra belangrijke data, zoals de vergunningsprocedure, termijn van zienswijze en moment van uitvoering bekend zijn, wordt de informatie op deze pagina bijgewerkt. 
 

 1. Ontwikkelen vochtig hooiland bij Wielweg-Peerweg

  Rond de zomer van 2024 verwachten wij de publicatie van de vergunningsaanvraag door Gemeente Barneveld. De beoogde uitvoering is aanvankelijk in de herfst van 2024. 
   

 2. Inrichting van de deelgebieden (na)bij de Schoolweg, Damweg en Blankenhoefseweg

  2024, juni: Informatiebijeenkomst in dorpshuis De Belleman voor directe buren en belanghebbenden 

  2024, september-oktober: Inloopmomenten voor de omgeving, datum en locatie volgt

  2024, oktober: Werken naar een definitief ontwerp, start gesprekken voor vergunningsaanvraag 

  2025, zomer-herfst: Beoogde uitvoering 

Contact

Heeft u een vraag, bel of mail ons gerust. De boswachters van Zwarte Broek zijn bereikbaar op telefoonnummer (0577) 40 77 89 of via het e-mailadres [email protected]. In de vakantieperiode kan het zijn dat een antwoord wat langer op zich laat wachten.

Veelgestelde vragen