Ga direct naar inhoud

Het hek van de dam

In het tv-programma ‘Het hek van de dam’ doen bekende Nederlanders, waaronder Rachel Hazes en Bram Moszkowicz, een dappere poging om een schaapskudde van A naar B te drijven. Samen met de herder maken ze een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur.

Treed in voetsporen van de schaapherders en wandel zelf de routes!

Aflevering 3: Zwanenwater

Schaapherder Marijke Dirkson hoedt samen met Tineke Schouten en Bert van Leeuwen de schapen van het Zwanenwater. Wil jij het duingebied ook ontdekken? Treed in de voetsporen van de herders en wandel de route uit de uitzending van vrijdag 11 september. Boswachter Sophie geeft je tips voor een bezoek aan het Zwanenwater.

Wandel de routeTips van de boswachter

Schapen onmisbaar voor de natuur

Het werken met schapen in de natuur is nog steeds een belangrijke vorm van natuurbeheer. Om de heide te behouden en het verdwijnen van zeldzame planten en dieren tegen te gaan is de inzet van schapen een beproefde methode. Ze knabbelen het gras weg op plekken waar machines niet komen en helpen bij het verspreiden van zaden en insecten.

Ruben Vermeer, boswachter ecologie in Eerde en Salland, is enthousiast over de effecten van schapenbeheer: "De stekelbrem, een mooi geel bloeiend plantje, en klokjesgentiaan breiden zich uit. Het pijpenstrootje wordt steeds verder teruggedrongen door de heide. We zien vaker adders. En het heideblauwtje, een echte heidevlinder doet het ook goed. Mooie natuurontwikkelingen dus!"

Herders en schaapskooi

Verschillende landschappen in ons land zijn ontstaan door de grootschalige inzet van schaapskuddes in vroegere tijden. Arme akkers werden vruchtbaarder gemaakt met schapenmest. Overdag graasden de schapen met de herder op de ‘woeste gronden’ die niet voor landbouw geschikt waren. ’s Nachts stonden de schapen veilig in de schaapskooi en werd de mest verzameld in de potstal. Zo ontstonden op arme zandgronden de heidegebieden en stuifzanden die ons Nederlandse landschap zo bijzonder maken.

Aflevering 3: Landgoed Mookerheide

Schaapsherder Thom Manders hoedt samen met Wibi Soerjadi en Martijn Koning de 275 schapen van Landgoed Mookerheide. Wil jij het landgoed ook ontdekken? Treed in de voetsporen van de herders en wandel de route uit de uitzending van vrijdag 4 september. Boswachter Ellen geeft je nog meer tips voor een bezoek aan het Mookerheide.

Wandel de routeTips van de boswachter

Aflevering 2: De Sprengenberg

Schaapherder Wim Schraven loopt samen met Ruud de Wild en Olcay Gulsen op De Sprengenberg om schapen te hoeden. Treed in de voetsporen van de herders en wandel de route uit de uitzending van vrijdag 28 augustus. Boswachter Ruben Vermeer geeft tips om dit gebied te ontdekken.

Wandel de routeTips van de boswachter

Aflevering 1: Landgoed Eerde

Schaapherder Susanne hoedt samen met Rachel Hazes en Bram Moszkowicz de schapen van Landgoed Eerde. Wil jij het landgoed ook ontdekken? Treed in de voetsporen van de herders en wandel de route uit de uitzending van vrijdag 21 augustus. Boswachter Ruben geeft je nog meer tips voor een bezoek aan Eerde.

Wandel de routeTips van de boswachter

Nieuws