Ga direct naar inhoud

Nachtvlinders in soorten en maten

Wist je dat in Nederland wel 2.000 verschillende nachtvlinder soorten leven? OERRR heeft de meest voorkomende op een rijtje gezet. Welke nachtvlinders herken jij?

Klein avondrood

*De nachtvlinder op de afbeelding hierboven heet klein avondrood.

Nachtvlinders ze je niet zo vaak omdat ze pas tevoorschijn komen als het donker wordt. Een goede reden om op een zwoele zomeravond extra lang op te blijven. Om je te helpen met nachtvlinders herkennen, hebben we de meest voorkomende nachtvlinder soorten op een rijtje gezet.

De Huismoeder

Deze nachtvlinder met een bijzondere naam is één van de meest voorkomende nachtvlinders in Nederland. De vlinder eet nectar van allerlei planten maar is ook niet vies van wat rottend fruit.

Huismoeder

Huismoeder

Witte tijger

Wat een beauty, hè? Je kunt de witte tijger herkennen aan de zwarte stipjes op witte vleugels. Het patroon en de hoeveelheid stipjes kan per nachtvlinder verschillen. Op hun kop hebben ze een mooie bontkraag.

Witte tijger

Witte tijger

Gestreepte goudspanner

Deze nachtvlinder komt veel voor in Nederland. Ze hebben een mooie goud-oranje kleur. Als je ze eens rustig van dichtbij bekijkt, zie je pas hoe mooi ze zijn. Op hun vleugels lopen namelijk mooie golvende lijnen. Heb je bloemen zoals een vlinderstruik in de tuin? Ga dan eens 's avonds met een zaklamp kijken of je dit vlindertje ziet zitten.

Gestreepte goudspanner

Gestreepte goudspanner

Vliervlinder

Ga ’s avond eens naar buiten en kijk bij een buitenlamp of als je op de camping zit, bij de verlichting in het toiletgebouw. Dikke kans dat je de vliervlinder ziet zitten. Hij zit namelijk graag in de buurt van een lichtbron. En wat is ie mooi, hè! Met z’n opvallende geel-witte kleur en die sierlijke puntjes aan z’n vleugels!

Vliervlinder - GettyImages

Vliervlinder

Koperuil

De koperuil trekt de aandacht met z'n oranje kop en een grote kuif. Daarnaast valt hij op door de kopergroene strepen op zijn vleugels. Schijn er eens met een zaklamp op. Zie je hoe mooi zijn vleugels glimmen? In de avondschemering kan je deze nachtvlinder vinden op de kamperfoelie of de vlinderstruik.

Koperuil - Wikimedia

Koperuil

Nachtpauwoog

De koning(in) onder de nachtvlinders, deze nachtpauwoog! Het is één van de grootste nachtvlinders van Nederland. De ronde cirkels op zijn vleugels lijken op ogen en zijn bedoeld om vijanden af te schrikken. Deze vlinder is niet zo makkelijk te spotten en hoort eigenlijk niet in het rijtje thuis. Hij leeft vooral namelijk op zandgronden en heidegebieden (denk aan de Veluwe en Utrechts Heuvelrug). Extra bijzonder dus als je deze mooie nachtvlinder tegenkomt!

Nachtpauwoog

Nachtpauwoog