Ga direct naar inhoud

Welke vlinders zie jij vliegen?

In het voorjaar laten de vlinders zich weer zien. Ze vliegen van bloem naar bloem, op zoek naar lekkere zoete nectar. Welke vlinders komt jij allemaal tegen in je tuin of op je balkon? OERRR heeft de 5 meest voorkomende vlinders voor je op een rijtje gezet.

Kleine vos

Ga eens kijken bij de bloemen in je tuin, in de straat of op het balkon. Welke van de onderstaande 5 vlinders kun jij vinden? Als je heel stil staat, komen ze misschien wel even op je zitten. Dan kun je ze nog beter bekijken.

De 5 meest voorkomende vlinders

Dagpauwoog

De dagpauwoog is te herkennen aan de bijzondere ogen op zijn vleugels. Hiermee probeert hij vogels en andere vijanden af te schrikken. Misschien ben je er in de winter wel eens één tegengekomen in huis. Ze overwinteren namelijk als vlinder in holle bomen en op koele plekjes in huizen en schuren. De dagpauwoog houdt onder andere van paardenbloemen. Vraag je ouders om een stukje gras niet te maaien. Dikke kans dat hier wat paardenbloemen omhoog komen waarmee je de dagpauwoog naar jullie tuin lokt.

Dagpauwoog op hortensia in de tuin

Dagpauwoog

Oranjetip

Deze vlinder is niet te missen. Hij doet zijn naam eer aan en is vaak te zien rond Koningsdag. Alleen de mannetjes hebben oranje vlekken op de vleugels. Het oranjetipje zit graag op de pinksterbloem en legt daar haar eitjes op. Als de rupsen uitkomen, eten ze zich vol met de vruchten van de pinksterbloem. Daarna doen ze zich tegoed aan de rest van de plant.

Oranjetip

Oranjetip

Citroenvlinder

Dit mooie groengele vlindertje heb je vast wel eens zien vliegen. Hij is gek op de nectar van sleutelbloemen. Met zijn lange tong kan hij bij de nectar onder in de bloemen komen. Daar blijft dan ook wat stuifmeel aan vastplakken. Dat neemt hij mee naar de volgende bloem die zo bestoven wordt en weer nieuwe zaadjes kan produceren. De sleutelbloem en de citroenvlinder zijn dus heel belangrijk voor elkaar!

Citroenvlinder

Citroenvlinder

Atalanta

De atalanta is een echte wereldreiziger. Ze overwinteren in Zuid-Europa en vliegen in april helemaal naar Nederland. Ze halen hun nectar uit de bloemen van de vlinderstruik, klimop en hemelsleutel. Aan het einde van de zomer zie je ze soms ook op afgevallen fruit zitten. In het najaar trekken de meeste atalanta’s weer terug.

Atalanta vlinderpagina

Atalanta

Kleine vos

Deze mooie vlinder, met grappige naam, kun je al vroeg in het jaar tegenkomen. Ze overwinteren als vlinder in een holle boom, schuur of huis. Vanaf maart komen ze tevoorschijn en gaan ze op zoek naar voedsel. De kleine vos drinkt de nectar uit de bloemen van de hemelsleutel of vlinderstruik. Soms met een hele groep bij elkaar!

Vlinder kleine vos drinkt nectar van blauwe druif

Kleine vos

Help de vlinders

Vlinders leven van de nectar die in bloemen zit. Zonder bloemen kunnen vlinders niet overleven. Help ze een handje: zaai en plant veel bloemen. Fijn voor de vlinders, maar ook leuk voor jou om naar te kijken!

Misschien vind je dit ook leuk