Ga direct naar inhoud

Bak een bijenbaksteen

Wist je dat sommige bijen heel goed zijn in metselen? Deze "metselbijen" leggen eitjes in kleine gangen en metselen ze daarna dicht. Zo hebben hun eitjes een veilige plek om te groeien. Help ze een handje en maak een bijensteen voor ze!

Bijenbaksteen

Metselbijen zijn altijd op zoek naar langwerpige, holle ruimtes. Onder dakpannen, verlaten keverholletjes en in boomstronken bijvoorbeeld. In deze lange gangetjes beginnen ze achteraan met stuifmeel en nectar, waar ze vervolgens een eitje bij leggen. Daarna metselen ze deze ruimte dicht en beginnen ze aan het volgende kamertje in de gang voor het volgende eitje. Zo metselen en bouwen ze door tot de hele ruimte is gevuld. Na de opvolgende winter vliegen de bijen uit. Maak een fijn plekje voor ze door een bijensteen te kleien met gaten erin! 

Dit heb je nodig voor een bijensteen

  • natuurlijke klei 
  • liniaal
  • potloden of penselen in verschillende diameters van 2 tot 8 millimeter

Een bijensteen maken doe je zo

Pak een homp klei en maak er een mooie vorm van. Elke vorm is goed. Let er alleen op dat de steen minstens 10 cm dik is en dat hij moet kunnen staan. Daarnaast is het belangrijk dat de kant waar je de gaten gaat maken recht is. Maak elk vlak van je baksteen glad met je vingers of eventueel wat water.

Prik nu aan de rechte kant van je baksteen de gaten. Meet op je penseel of potlood 6 tot 9 centimeter af. Dit gedeelte moet je volledig door de klei drukken zodat er een bijengang ontstaat. Maak een mooi patroon in de klei en wissel de diktes van de gaten af. Je kunt de bijensteen eventueel nog versieren door met iets scherps in de klei te tekenen. Laat de klei helemaal drogen. 

Zet je bijensteen op een hoogte van 50 t/m 200 cm van de grond met de ingangen naar het zuiden gericht. Bijen houden namelijk wel van wat warmte.

Dit vind je misschien ook leuk