Ga direct naar inhoud

Help de egel overwinteren

De winter komt er aan! Dat betekent dat egels in winterslaap gaan. Maar daar ze hebben wel een rustig plekje voor nodig. Jij kunt de egel helpen! OERRR geeft je tips hoe jij egel kunt helpen overwinteren.

Egel helpen overwinteren

In de herfst eten egels hun buikje vol met alles dat ze kunnen vinden: slakken, regenwormen, vruchten, paddenstoelen. Zo gaan ze lekker vet de winter in. Toch verliezen ze tijdens hun winterslaap wel 30% van hun lichaamsgewicht. In de winter hebben ze dus weinig energie. Het is daarom extra belangrijk dat ze ongestoord kunnen slapen.

Tips om de egel te helpen overwinteren

1. Beschutte plek

Maak een beschut plekje waar egels hun winterslaap kunnen houden. Veeg bijvoorbeeld wat bladeren en takjes bij elkaar onder een struik of heg. Een composthoop of stapel boomstammetjes vinden egels ook een fijne slaapplek. Of plaats een egelhuis. Dit is een klein huisje waar de egel ongestoord in kan slapen én beter beschermd is tegen wind en kou. Een egelhuisje maken doe je zo.

2. Voedsel

Takken en bladeren in de tuin zorgen niet alleen voor een beschutte plek, ze trekken ook insecten aan. En dat is handig! Egels worden namelijk tijdens de winterslaap elke 7 à 11 dagen wakker. Meestal slapen ze dan gelijk weer verder, maar soms gaan ze op zoek naar eten. Wil je egels nog wat extra’s geven? Zet dan wat kattenbrokken en water neer, verderop in de tuin. Geef ze nooit melk, daar krijgen ze diarree van!

3. Doorgang

Maak een egelpoortje in de schutting. Het leefgebied van de egel is groter dan alleen jouw tuin. Kijk daarom goed of egels wel van de ene tuin naar de andere kunnen komen. Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak dan wat openingen aan de onderkant van de schutting. Dit helpt egels bij het zoeken naar eten.

4. Voorjaarsbloeier

Je kunt egels helpen door voorjaarsbloeiers in je tuin te planten. Hier komen in het voorjaar de eerste insecten op af. Zo kunnen egels gelijk voedsel inslaan als ze uit hun winterslaap komen.