Ga direct naar inhoud

Kijken naar de maan

Heb je al een keer heel goed naar de maan gekeken? Als je geluk hebt dan zie allemaal lijntjes lopen. Dat zijn maankraters en droge zeeën. Dit kun je extra goed zien in de winter, omdat de maan dan lekker lang te zien is.

Maan

De maan geeft geen licht. De zon schijnt licht op de maan en dat is het licht wat wij zien. Aan het ‘hapje schaduw’ dat je ziet als de maan niet vol is, kun je zien vanaf welke kant de zon tegen de maan schijnt. Staat de zon achter de aarde, dan is er een (gedeeltelijke) maansverduistering.

Maankraters

En er is meer te zien aan de maan dan je denkt: de maan heeft (droge) zeeën, kraters en bergen. De bergen zijn te klein voor het blote oog, maar zeeën en maankraters ontdek wel onderscheiden. Houd de Maankraterkaart (pdf) bij de hand en kijk welke jij allemaal kan zien!

Heb je een verrekijker, een fotocamera met zoomlens of zelfs een telescoop, dan kun je de maan natuurlijk van dichterbij bekijken. En nu maar hopen op een heldere avond!

Download de Maankraterkaart (pdf)

Altijd dezelfde kant

De maan staat altijd met dezelfde kant naar de aarde toe. De ‘achterkant’ van de maan zul je dus nooit van je leven zien. Of je moet astronaut worden!