Ga direct naar inhoud

Maak een mini-bos

Bomen zijn superbelangrijk voor de natuur. Ze zijn namelijk een huis voor heel veel dieren en planten. Wil je zien hoe zo'n boom groeit? Maak dan je eigen mini-bos met mini-boompjes!

mini bos met mini boompjes

In het voorjaar komen overal jonge boompjes op. Ga maar eens kijken bij een kastanje- of eikenboom bij jou in de buurt. Dikke kans dat je in de buurt van de stam kleine scheutjes (mini-boompjes) ziet opkomen. Deze boompjes zijn gegroeid uit de zaden die in de herfst op de grond zijn gevallen en in het voorjaar ontkiemen. Vaak overleven deze mini-boompjes niet omdat ze te weinig zonlicht en water krijgen.

Zo maak je een mini-bos

Ga op zoek naar deze mini-boompjes bij jou in de buurt en haal ze met een schepje voorzichtig uit de grond. Vul de bakjes van een leeg eierdoosje met wat aarde en plant hier de jonge boompjes in. Maak de aarde een beetje nat met een plantenspuit. Zijn de wortels te groot voor een eierdoos? Stop ze dan in bloempotjes.

Zet je mini-bos op een zonnig plekje, bijvoorbeeld in de vensterbank, en kijk hoe je mini-boompjes groeien! Geef ze af en toe een beetje water.

Worden ze te groot voor je eierdoos? Zet ze dan in een bloempot of in de tuin.

Misschien vind je dit ook leuk

Scheut

Voorbeeld van een jonge scheut

Stekjes

Stekjes

Stekje in pot - OERRR

Zijn je boompjes flink gegroeid? Doe ze in een pot of zet ze in de tuin.