Ga direct naar inhoud

Stek een boom

Door je eigen boom te stekken, help je de natuur een handje! Voor je het weet staat je tuin vol met mooie boompjes. Simpel met de tips van OERRR.

Boom stekken

Boom stekken doe je zo

  1. Zoek een wilg of populier. Kies een sterke, jonge tak van ongeveer 10 tot 20 cm. Zorg dat je een tak hebt met bladeren en eventueel knoppen, maar zonder bloem.
  2. Snij of knip deze wilg tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee ‘bladparen’ zitten.
  3. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt! Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat 'uitlopers' onderaan de tak groeien. 
  4. Heeft de stek flink wat van deze wortels gekregen? Plant ‘m dan voorzichtig in de tuin, eventueel met een stok om te ondersteunen.
  5. Zorg dat je stek niet uitdroogt en geef 'm af en toe wat water. En nu maar wachten tot jouw wilgen stek uitgroeit tot een heuse boom!

Tip: paastakken zijn vaak wilgentakken. Is Pasen voorbij? Gooi je paastak dan niet weg maar maak er een stekje van!

Stek een plant!

Je kan een plant ook heel goed stekken. Snij of knip een takje van een plant. Dit kunnen kamerplanten zijn maar ook kruiden zoals lavendel, tijm of rozemarijn. Zet ze in een glazen pot zodat je kunt zien of er wortels gaan groeien. Wortels? Zet je stekje dan in de grond!

Misschien vind je dit ook leuk