Ga direct naar inhoud

Maak een vrieslichtje

Maak in de winter niet alleen je huis, maar ook je tuin of balkon gezellig. Met zelfgemaakte vrieslichtjes bijvoorbeeld. Leuk om te maken en het ziet er ook nog eens supermooi uit!

Vrieslicht

Nodig

  • Twee bakjes die in elkaar passen, maar niet te strak. De ruimte tussen de twee bakjes wordt namelijk de rand van je vrieslichtje.
  • Takjes, besjes, blaadjes en andere mooie dingen die je buiten hebt gevonden.
  • Een paar stenen.
  • Water.

Zo maak je het vrieslichtje

Trek je winterjas aan, doe je muts op en ga lekker naar buiten! Op zoek naar natuurschatten. Ook in de winter is er van alles te vinden. Kijk of je in de buurt een lijsterbes hebt staan bijvoorbeeld, met van die mooie rode besjes. Of zoek zaaddoosjes van uitgebloeide bloemen. Kijk hier voor meer tips

Genoeg verzameld?

  1. Vul nu het grootste bakje met de takjes, besjes en blaadjes. Zet het kleine bakje in het grotere bakje. De meeste takjes zullen dan naar de zijkant schuiven en sommige op de bodem blijven. Zorg dat het kleinste bakje de bodem van het grote bakje in ieder geval niet raakt.
  2. Vul nu het grote bakje met water en leg stenen in het kleinere bakje zodat deze niet gaat drijven. Misschien moet je de takjes en besjes een beetje langs de rand verdelen zodat het kleine bakje goed in het midden zit.
  3. Vul vervolgens het grote bakje met nog meer water tot ongeveer 1 cm vanaf de rand.
  4. Zet nu de bakjes buiten in de vrieskou en wacht tot het water bevriest. Kun je niet zo lang wachten? Zet de bakjes dan een nachtje in de vriezer.
  5. Is het water helemaal bevroren? Gooi dan wat warm water in het kleine bakje zodat deze makkelijk te verwijderen is. Je kunt vervolgens het grote bakje ook even in warm water zetten en het ijs uit het bakje halen.
  6. Zet nu een kaarsje of waxinelichtje in je 'ijsschaaltje' en zoek een mooi plekje in je tuin of op je balkon.

Misschien vind je dit ook leuk