Ga direct naar inhoud

Proefje: zelf regendruppels maken

Regendruppels ontstaan als waterdamp afkoelt. Waterdamp? Afkoelen? Hoe dan? Maak zelf regendruppels en je begrijpt hoe het werkt!

Kind in de regen - OERRR

Zo ontstaat regen

Regen ontstaat uit water van zeeën en rivieren. Door de warme stralen van de zon verdampt het water en stijgt het op. Heel hoog in de lucht is het een stuk kouder. Hier verandert de waterdamp in water en vormt het wolken. Wanneer de druppels te zwaar worden, vallen ze naar beneden als regen.

Dit kun je zelf nabootsen. Als water warm wordt, verdampt het. Komt het vervolgens in aanraking met iets kouds zoals een spiegel of opscheplepel, dan koelt het af en wordt de damp weer water.

Dit heb je nodig voor het proefje:

  • Spiegeltje
  • Tape
  • Houten lepel
  • Waterkoker of fluitketel

Aan de slag

Plak met tape een spiegeltje vast aan een houten lepel. Leg de lepel met spiegel een half uurtje in de koelkast. Breng nu water aan de kook in de waterkoker of fluitketel. Hou de spiegel schuin boven de waterdamp die van het kokende water opstijgt. Draag een handschoen, want de damp is kokendheet! Zie je druppels ontstaan?

Je kan de proef ook doen met een stalen opscheplepel. Leg de opscheplepel in de koelkast en houdt hem vervolgens met de holle kant boven de stoom. Helemaal makkelijk.

Misschien vind je dit ook leuk?