Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer speelplezier in grotere Speelnatuur van OERRR op Belevenisboerderij Schieveen

19 juni 2024 | Natascha Hokke

Op de Rotterdamse Belevenisboerderij Schieveen renden woensdag 19 juni tientallen enthousiaste kinderen als eersten de uitgebreide Speelnatuur van OERRR in. Daarmee is de verdubbeling van de populaire speelnatuur een feit. Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten is trots: “Naast het beschermen van natuur, vinden wij het ook heel belangrijk dat natuur beleefd kan worden. In de speelnatuur ravotten kinderen in het water en de modder, bouwen ze hutten en krijgen ze onuitwisbare herinneringen. Hier spelen de natuurbeschermers van de toekomst.”

Opening Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Meer speelplezier op populaire Belevenisboerderij Schieveen

In 2018 is de Belevenisboerderij Schieveen geopend, een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, de boswachters van Natuurmonumenten en agrariër Martin en Petra Oosthoek. Naast de boerderijdieren, bloemen- en vlindertuin en horeca is vijf jaar geleden al een natuurspeeltuin van 2000 m² geopend. Boswachter Natascha: “Inmiddels is de Belevenisboerderij niet meer weg te denken van het Rotterdams platteland en wisten honderdduizenden mensen de weg naar deze Rotterdamse schapenboerderij te vinden. In Speelnatuur van OERRR wordt jaarrond gespeeld. Op mooie dagen is het hier goed druk. Alle reden om meer ruimte voor speelnatuur te maken!” 

Met de uitbreiding is Speelnatuur van OERRR bijna verdubbeld. Landschapsarchitect en speelnatuurontwerper Sigrun Lobst van Aardrijk bedacht in opdracht van Natuurmonumenten het ontwerp van de huidige natuurspeeltuin en is nu wederom betrokken bij de uitbreiding.

Opening Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Enthousiaste kinderen rennen het nieuwe Speelnatuur van OERRR in

Stadsherder

Ook Martin Oosthoek, de stadsherder van Rotterdam is zeer verheugd. “Wij zijn de Belevenisboerderij gestart om kinderen weer in contact te brengen met de natuur en het boerenleven. Maar dat het zo populair zou worden, hadden wij niet voorzien. Er komen hier jaarlijks 130.000 mensen. Het maakt ons echt heel gelukkig om die blije kinderen op het erf te zien. Dat we hen nu nog meer ruimte kunnen geven om te spelen is natuurlijk fantastisch!”

Ook is vanaf nu een hippocampe rolstoel te leen voor kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Hiermee kun je echt over alle paadjes (en zelfs door het water!) crossen.

De uitbreiding van Speelnatuur van OERRR is mogelijk dankzij bijdragen van:

  • Job Dura Fonds
  • Stichting Volkskracht
  • Ars Donandi Yske-Walther fonds
Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen 3

Speelnatuur van OERRR bij de Belevenisboerderij is bijna verdubbeld en nóg leuker geworden!

Polder Schieveen

Belevenisboerderij Schieveen ligt pal aan het Polderpad, in het hart van de poldergebieden die de afgelopen jaren door gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten zijn ingericht als een groot natuur- en recreatiegebied aan de stadsrand: het Rotterdams platteland. Ook de helft van Polder Schieveen, de polder waar de Belevenisboerderij ligt, behoort hiertoe. In het beheer van de natuurgronden in Schieveen werkt Natuurmonumenten nauw samen met vijf lokale boeren, waaronder stadsherder en exploitant van de Belevenisboerderij Martin Oosthoek. Samen met de boswachters zorgen deze boeren voor een groeiend aantal broedende weidevogels in de polder.

Boswachter Natascha: “Met succes, de afgelopen jaren steeg het aantal broedpaar weidevogels. Voor dit jaar hebben we de aantallen nog niet, maar wel zien we de grutto’s en tureluurs voor de skyline van Rotterdam vliegen en kuikens door de wei rennen, op zoek naar vliegjes, mugjes, larfjes en ander lekkers dat in het gras te vinden is.” 

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Kinderen leven zich uit in de nieuwe Speelnatuur van OERRR

Onderdeel van een groter project: herontwikkeling Belevenisboerderij

De uitbreiding van de Speelnatuur van OERRR is onderdeel van een groter project: de herontwikkeling van de Belevenisboerderij. Samen met gemeente Rotterdam wordt op dit moment de naastgelegen monumentale boerderij op het erf hersteld. Hier komt een volwaardige wolwerkplaats, waar bezoekers kunnen zien en meemaken hoe van de wol van de Rotterdamse schapen de prachtigste producten worden gemaakt door de enthousiaste wolvrijwilligers. Welke producten top-ontwerpster Christien Meindertsma heeft gemaakt van de Rotterdamse wol, is hier ook te zien. 

Natuurmonumenten en stadsherder Martin Oosthoek voegen, dankzij Rotterdam de boer op, aan hun Belevenisboerderij een boerderijwinkel toe, met lokale biodiverse producten van het Rotterdams platteland. Rotterdam de boer op! stimuleert stadsbewoners om met hun boodschappenmandje te kiezen voor producten van groene boeren uit de directe omgeving om zo hun eigen landschap en natuur groen, aantrekkelijk en gezond te houden.

Boswachter Natascha: “We kunnen niet wachten tot alles open is. Dat staat gepland voor eind december. Maar omdat speelnatuur eerder klaar is, is het mooi dat de kinderen daar nu al van kunnen genieten. Sterker nog: ze waren niet te houden!”

Wil je meer weten over het gehele project? Kijk dan hier >

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Kom langs op Belevenisboerderij Schieveen!

De boswachter van Natuurmonumenten roept alle kinderen op om deze zomer een moddertaart te komen maken in de Speelnatuur van OERRR. “Zeker nu de zomer dan toch echt lijkt te beginnen, is het de plek om naar buiten te gaan en ongeremd te kunnen spelen. We zijn trots dat we zoveel kinderen kunnen laten genieten van het Rotterdams platteland.”

Tijdens de werkzaamheden ben je van harte welkom voor een bezoek. De Belevenisboerderij blijft open. Er is nog meer reden om even langs te komen: de publieksstal en lunchroom zijn zomer 2023 al opgefrist: er is een Natuurmonumenten-winkel geopend. Ook is er in het vernieuwde interieur meer aandacht voor de oer-Hollandse grutto, kun je op de zondagmiddag in gesprek gaan met de vrijwillige boswachters tijdens het aansprekende boswachtersspreekuur en worden bezoekers geïnspireerd tot bewustere keuzes bij het vullen van hun winkelmandje. Boer en boswachter heten je welkom.

Kijk voor actuele openingstijden op de website www.belevenisboerderij.nl

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter