Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden Belevenisboerderij Schieveen gestart

14 maart 2024 | Natascha Hokke

Lokale & biodiverse boodschappen doen, een prachtig wolatelier, meer ruimte voor biodiversiteit op het erf en spelen in een grotere Speelnatuur van OERRR. Belevenisboerderij Schieveen, de populaire bestemming op het Rotterdams platteland, wordt komende maanden herontwikkeld tot een plek waar straks nòg meer te beleven is. Een publieksboerderij met hart voor natuur. De werkzaamheden starten begin 2024, en duren tot eind 2024. De Belevenisboerderij blijft open voor bezoek.

Rotterdam de boer op - krat vol groente

Populaire bestemming aan stadsrand

Vijf jaar geleden openden Belevenisboerderij Schieveen als publieksboerderij waar gezinnen het boerenleven kunnen ontdekken. Inmiddels is deze plek niet meer weg te denken van het Rotterdams platteland en wisten honderdduizenden mensen de weg te vinden naar deze Rotterdamse schapenboerderij. Belevenisboerderij Schieveen is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, de boswachters van Natuurmonumenten en agrariër Martin en Petra Oosthoek.

Belevenisboerderij Schieveen ligt pal aan het Polderpad, in het hart van de poldergebieden die de afgelopen jaren door Gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten zijn ingericht als een groot natuur- en recreatiegebied aan de stadsrand: het Rotterdams platteland. Ook de helft van Polder Schieveen, de polder waar de Belevenisboerderij ligt, behoort hiertoe. In het beheer van de natuurgronden in Schieveen werkt Natuurmonumenten nauw samen met vijf lokale boeren, waaronder stadsherder en exploitant van de Belevenisboerderij Martin Oosthoek. Samen met de boswachters zorgen deze boeren voor een groeiend aantal broedende weidevogels in de polder.

De historische boerderij op het erf wordt gerestaureerd

De historische boerderij op het erf wordt gerestaureerd

Wat gaat er gebeuren?

Natuurmonumenten en stadsherder Martin Oosthoek voegen aan hun Belevenisboerderij een boerderijwinkel toe, met lokale biodiverse producten van het Rotterdams platteland. Verder komt er een volwaardige wolwerkplaats, waar bezoekers kunnen zien en meemaken hoe van de wol van de Rotterdamse schapen de prachtigste producten worden gemaakt. De winkel en wolwerkplaats krijgen een plek in de historische boerderij op het erf. Deze wordt komende maanden gerestaureerd.

De restauratie gebeurt naar het ontwerp van architect Daan Bakker van DaF Architecten en wordt uitgevoerd , samen met de enthousiaste vrijwilligers van Natuurmonumenten die ook bij de start betrokken waren bij de bouw van de Belevenisboerderij. Het Polderpad, inclusief de struinpaden en beleveniselementen, is eerder al ontworpen door DaF-Architecten. Ook het ontwerp van onder meer Belevenisboerderij Schieveen, fietsenstalling metro Rodenrijs en beheerboerderij Schiebroekse Polder is van de hand van DaF Architecten.

Verder zal de drukbezochte speelnatuur van OERRR bij de boerderij flink worden uitgebreid. Landschapsarchitect en speelnatuurontwerper Sigrun Lobst van Aardrijk bedacht in opdracht van Natuurmonumenten het ontwerp van de huidige natuurspeeltuin en is nu wederom betrokken bij de uitbreiding.

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Het populaire Speelnatuur van OERRR wordt uitgebreid

Rotterdam de boer op!

De herontwikkeling is mogelijk dankzij bijdragen van:

  • Gemeente Rotterdam
  • Erfgoed Deal
  • Natuurmonumenten
  • Nationale Postcode Loterij met het Droomfondsproject Rotterdam de boer op!

Rotterdam de boer op! stimuleert stadsbewoners om met hun boodschappenmandje te kiezen voor producten van groene boeren uit de directe omgeving om zo hun eigen landschap en natuur groen, aantrekkelijk en gezond te houden. Agrarisch ondernemers kunnen via Rotterdam de boer op! ondersteuning krijgen bij hun omschakeling naar een meer natuurinclusieve vorm van landbouw, gericht op productie voor de stad. Via tal van projecten herstelt Rotterdam de boer op! de verbinding tussen stad en ommeland, onder meer door bijdragen aan verdere ontwikkeling van natuurinclusieve publieksboerderijen langs de stadsrand. Rotterdam de boer op! is een initiatief van Natuurmonumenten - samen met meer dan 20 partners -, en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Gemeente Rotterdam is een belangrijke partner in Rotterdam de boer op!

De uitbreiding van Speelnatuur van OERRR is mogelijk dankzij bijdragen van:

  • Job Dura Fonds
  • Stichting Volkskracht
  • Ars Donandi Yske-Walther fonds

De verwachting is dat Speelnatuur van OERRR voorjaar 2024 opgeleverd wordt.

Winkel Belevenisboerderij

Breng een bezoek aan de Natuurmonumenten-winkel

Kom langs op Belevenisboerderij Schieveen!

Tijdens de werkzaamheden ben je van harte welkom voor een bezoek. De Belevenisboerderij blijft open. Er is genoeg reden om even langs te komen: de publieksstal en lunchroom zijn zomer 2023 al opgefrist: er is een Natuurmonumenten-winkel geopend. Ook is er in het vernieuwde interieur meer aandacht voor de oer-Hollandse grutto, kun je op de zondagmiddag in gesprek gaan met de vrijwillige boswachters tijdens het aansprekende boswachtersspreekuur en worden bezoekers geïnspireerd tot bewustere keuzes bij het vullen van hun winkelmandje. Boer en boswachter heten je welkom.

Kijk voor actuele openingstijden op de website. 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter