Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gemeente Apeldoorn krijgt pluim ‘Goed Thuis voor Insecten!’

14 september 2021 | Ramona Fredriks

Meer dan 100.000 mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Gezien de vele positieve reacties die de gemeente Apeldoorn ontving voor haar insectvriendelijke groenbeheer heeft Natuurmonumenten besloten om Apeldoorn de pluim ‘Goed Thuis voor Insecten!’ toe te kennen.

 Gemeente Apeldoorn krijgt pluim ‘Goed Thuis voor Insecten!’

In de regio Apeldoorn hebben 936 inwoners hun steun betuigd. Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende 4 jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen. Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee; groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Iedere gemeente kan opbloeien met insectvriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de allereerste stap.

“Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt Hans van Dijk, Gebiedsmanager Zuid-Veluwe en IJsselvallei van Natuurmonumenten. “Een gemeentebestuur kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden.”

Bekijk hier de factsheet van de petitie 'Red de insecten', met groentips en handtekeningen per gemeente.

 

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insectvriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie ‘Help de Bij’ van OERRR.

 

Pluim voor gemeente Apeldoorn: Goed Thuis voor Insecten

Natuurlijk verdienen gemeenten die het goed doen ook complimenten voor hun insectvriendelijke stappen. Uit handen van Natuurmonumenten ontvangt wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn de pluim ‘Goed Thuis voor Insecten!’ voor hun insectvriendelijke groenbeheer.Hans van Dijk licht toe: “Bij het ondertekenen van de petitie ‘Red de Insecten’ konden mensen ook complimenten uitdelen. Gezien de vele positieve reacties die de gemeente Apeldoorn ontving voor haar insectvriendelijke groenbeheer heeft Natuurmonumenten besloten om Apeldoorn de pluim ‘Goed Thuis voor Insecten!’ toe te kennen. Deze gemeente is erg actief in het ecologisch bermbeheer. Kleurrijke bermen met bloemen en kruiden zijn gelukkig een bekend beeld in Apeldoorn. Door minder vaak te maaien, het maaisel af te voeren en zélf zaden in te winnen en weer te gebruiken bij inzaaien groeien er nu verschillende bloemen en kruiden in de bermen. Allemaal maatregelen die goed zijn voor insecten. Wij hopen uiteraard dat de gemeente Apeldoorn deze wijze van insectvriendelijk groenbeheer in de toekomst op veel meer plaatsen gaat toepassen.”

 

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks