natuurgebied

Sint-Jansberg

Historische bouwwerken

Cultuurhistorie op Sint-Jansberg

Sint-Jansberg is niet alleen een fraai natuurgebied, er liggen ook talloze sporen uit het (verre) verleden, zoals elementen van het voormalig landgoed, een oude Romeinse villa en de watermolen 'Bovenste Plasmolen'. Allemaal eeuwenoude cultuurhistorie.

IJstijd

Het ontstaan van de Sint-Jansberg gaat terug tot in de voorlaatste ijstijd. Loop over de geopaden en ontdek de bijzondere historie of kies voor één van de andere routes met historische en natuurweetjes!

Landgoed Sint-Jansberg

Midden op de Sint-Jansberg ligt het gelijknamige voormalig landgoed. Tal van overblijfselen in het landschap doen denken aan tijden van weleer, zoals de Drie Vijvers en een prachtige, grote sequoiaboom.

Lees meer over de historie van het landgoed >>>

Romeinse villa

Op de Sint-Jansberg bevinden zich onder de grond waardevolle resten van een Romeinse villa van bijna 2000 jaar oud. Met 20 bij 83 meter was het de grootste villa in ons land.

Nu geeft op deze plek een kunstwerk van buizen een driedimensionale weergave van het oorspronkelijke hoofdgebouw.

Lees meer over de villa >>>

Eeuwenoude molen 

Verscholen in het bos ligt een prachtige watermolen uit 1725. De Bovense Plasmolen is een dubbelslagmolen: de molen kan onderlangs gevoed worden via de Molenbeek en de Molenvijver en bovenlangs via een kunstmatig opgelegde beek.

Lees meer over de Bovenste Plasmolen 1725 >>>

 

Euregioproject bosgeschiedenis: landgoed en vijvers

Terwijl in het open cultuurland de meeste sporen van vroegere menselijke activiteiten door grondwerkzaamheden allang zijn verdwenen, is in oude bossen veel bewaard gebleven. Wel zijn deze cultuurelementen vaak door natuurlijk verval aangetast: bijzondere bosvormen, vergroeide hagen en lanen, poelen verlanden. Vaak is er veel kennis over die bijzondere bosgeschiedenis, maar zijn die 'verhalen en feiten van vroeger' niet algemeen bekend. Het Euregio-project wil meer mensen met die bijzondere locaties kennis laten maken! 

In natuurgebied Sint-Jansberg kun je denken aan het landgoed, de 'villa' en de drie vijvers, die van bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarde zijn, waarover we veel kunnen vertellen.  In het kader van het overkoepelende  Euregio-project Speuren naar bosgeschiedenis, kiest Natuurmonumenten daarom voor het herstellen van de natuur en cultuur in de vallei van de drie vijvers. We willen bezoekers van Sint-Jansberg graag kennis laten maken met deze bijzondere historie.

Je vind meer informatie over 'Speuren naar Bosgeschiedenis' op de projectpagina of op de website van het overkoepelende Euregioproject.

 

word nu lid