natuurgebied

Sint-Jansberg

Voor duurzame energie, maar tegen windmolens in het Reichswald

Natuurmonumenten is niet blij met het voorgenomen plan van de Duitse gemeente Kranenburg om 12 grote windturbines te plaatsen, midden in de natuur.

Visualisatie landschapDe windmolens, met een hoogte van maar liefst 200 meter, staan nu gepland in het bosgebied Reichswald, op slechts honderd meter afstand van het natuurgebied Sint-Jansberg. 

Juist hier wil Natuurmonumenten in het gebied Koningsven / De Diepen natte natuur herstellen. Vanuit het Koningsven kijk je uit op de prachtige stuwwal van het Reichswald. De hoge windturbines schaden hier niet alleen de natuur, ook de landschapsbeleving wordt geweld aan gedaan. Het zou definitief een einde betekenen aan de beleving van rust en ruimte. 

Lees hier het standpunt van Natuurmonumenten over windmolens >>

Laat jouw stem horen

Het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ is een online petitie gestart.  Ben jij ook tegen de komst van de windturbines in de natuur? Teken dan de petitie.

Kreis Kleve wijst aanvraag af

De Kreis Kleve heeft de aanvraag van Abo Wind, om in het Reichswald aan de Kartenspielerweg 12 windmolens te mogen realiseren, afgewezen. De aanvraag voldoet niet aan de voorwaarden van § 6 van het Bundes-Immissionsschutzgesetz voor de bouw en het in werking hebben van windturbines. In onderstaand ‘officiële’ publicatie is dit verder weergegeven. Hier is opgenomen op welke manier u bezwaar kunt aantekenen. Meer (inhoudelijke) informatie is te lezen in de bekendmaking van Kreis Kleve. 

Het is niet bekend hoe nu verder. Zeer waarschijnlijk zal de aanvrager, Abo wind, bezwaar aantekenen tegen de afwijzing. Kijkend naar het proces en de ruimtelijke procedures betekent  deze afwijzing in ieder geval een vertraging waar geen rekening mee is gehouden. De projectontwikkelaar, maar ook de gemeente Kranenburg zullen opnieuw naar hun plannen moeten kijken en een nieuw tijdspad opstellen. De gemeente verwacht op korte termijn meer informatie te hebben over de gevolgen van deze afwijzing. Zodra hier meer over te vertellen is, zal dit worden gecommuniceerd. 

Download de Nederlandse versie van de afwijzing >>
 

Verzet tegen de windmolens groeit!

Natuurmonumenten heeft in een zienswijze haar bezwaren tegen de plannen kenbaar gemaakt. Op 18 februari 2016 heeft zij haar zorgen omtrent de plannen verwoord in een petitie, die mede namens 11 andere organisaties aan de burgemeester van Kranenburg is overhandigd. 

Download de petitie Nederlands >> (in het Duits) >>

Download de zienswijze (in het Duits) >>

Natuurmonumenten benadrukt dat zij voor duurzame energie is, waaronder ook windenergie. Maar de keuze van de locatie is in dit geval zeer ongelukkig gekozen. Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van windmolens op deze locatie en dat zal zeker 3 jaar gaan duren. Er is een Duits-Nederlandse actiegroep ‘Tegenwind’ opgericht. Bekijk de flyer >>

 

word nu lid