Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Krang

De Krang

Welkom in De Krang

In de Krang vind je loof- en naaldbossen, hakhout en oude bolakkers. Wandelend langs de fraaie beken kun je zomaar een ijsvogel langs zien flitsen of in hoge boom hoor je de wielewaal zingen. Er loopt een prachtige wandelroute door het afwisselende landschap.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over De Krang

Over het gebied

Natte natuur weer terug

Door het natuurgebied de Krang loopt een prachtige wandelroute. De Krang wordt in het noorden doorsneden door de Leukerbeek en in het zuiden door de Tungelroyse Beek. Door het verschil in hoogte en vochtigheid komen er veel verschillende soorten planten en dieren voor. Als je van vogels houdt, vergeet dan je verrekijker niet!

Wist je dat:

  • je in de Krang bevers kunt spotten;
  • in het voorjaar de goudgele wielewaal zijn lied zingt;
  • de ijsvogel in een knalblauwe flits over de Tungelroysebeek beek scheert;
  • er zeldzame orchideeën in het gebied groeien zoals de rietorchis.

De Krang was vroeger een nat gebied. Op sommige plaatsen zijn door wegstuivend zand duizenden jaren geleden kommen in het dekzand ontstaan; hier vormden zich moerassige gebieden die door de plaatselijke bevolking werden gemeden.

Later werden deze veengebieden door egalisatie en ontwatering geschikt gemaakt voor de landbouw.

De Roukespeel is een overblijfsel van zo’n voormalig moerasgebied. Je kunt hier bij het vogelkijkscherm bij het Roukespeelven langs de wandelroute genieten van watervogels als dodaars en wintertaling.

In balans met water

Door ontwateringssloten af te dammen zorgt Natuurmonumenten dat De Krang weer natter wordt. Verschillende poelen zien hier aangelegd waarin bijzondere amfibieën leven zoals de alpenwatersalamander en de kamsalamander.

Bij de Leukerbeek groeien nu riet, lisdodde, gele lis en egelskop in een opgeknapt ven. In het noorden is een aantal vennen aangelegd waarvan onder andere de kwartelkoning profiteert. Tijdens een wandeling kun je in de voorzomer genieten van de typische roep* van deze vogel.

In en rond de Krang vond op kleine schaal natuurontwikkeling plaats. Door het afgraven van de humusrijke bovenlaag komen oude zaden bloot te liggen en ontstaat er ‘schraal grasland’. De kans is groot dat er zeldzame orchideeën ontkiemen. Om een gevarieerde begroeiing te krijgen vindt er op vele kleine graslanden seizoensbegrazing plaats.

Wat kun je in De Krang doen?

  • Er zijn twee wandelroutes in het gebied waarmee je ook in de aangrenzende natuurgebieden kunt wandelen. Startpunt is kerkplein Swartbroek
  • Doorgaande fietsroutes van het fietsknooppuntennetwerk
  • Voor meer informatie kun je terecht bij Natuur en Milieu Centrum Weert
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Hoe is De Krang te bereiken?

De Krang is onderdeel van gemeente Weert. Je kunt het gebied bereiken per bus vanuit Weert met stopplaats kerkplein Swartbroek. Het gebied is met rolstoel minder goed te bereiken.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De Krang

Nieuws

Direct naar