Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Beekvliet krijgt knooperf Veldzicht

14 februari 2022 | Jantine Wesselink

In opdracht van Natuurmonumenten gaat aannemer WBC uit Winterswijk binnenkort aan de slag op landgoed Beekvliet aan de Enteldijk 3 in Barchem. De voormalige gedateerde agrarische gebouwen maken plaats voor een sfeervol knooperf met 4 wooneenheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde rood-voor-rood regeling. In het bouwplan wordt respectvol omgegaan met de natuur- en landschappelijke waarden van het landgoed. WBC start begin maart met voorbereidende werkzaamheden. De verwachting is dat de 2 vrijstaande woningen en een 2-onder-1 kap boerderij medio 2023 klaar zijn.

Beekvliet

Eerste knooperf voor Natuurmonumenten

Veldzicht wordt het eerste knooperf dat Natuurmonumenten in haar gebieden tot ontwikkeling brengt. Boswachter gebouwenbeheer voor Natuurmonumenten in de Achterhoek, Anniek Dusseldorp vertelt: “We kijken met de aannemer naar een naadloze inpassing van het erf in het oude landschap. Ook herstellen we het oud zandpad over het erf, waarmee een historische wandelroute weer toegankelijk wordt. Het knooperf zou idealiter een plek moeten worden voor mensen met een groen hart, die houden van dynamiek en samen met anderen de zorg willen delen voor het erf en de natuur er omheen.”

Typisch Achterhoeks coulisselandschap

Landgoed Beekvliet, bij Barchem is een landgoed te midden van een typisch coulisselandschap en een oeroud stukje Achterhoek met Europees beschermde top-natuur. Zoals natte heide en graslanden vol fantastische planten en volop leven. Al jaren werkt Natuurmonumenten hier samen met bewoners en pachters voor het beheer van bijvoorbeeld de graslanden. Met de toekomstige bewoners van Veldzicht komt daar een nieuwe soort erfpachters bij.

graanakker op Beekvliet

Graanakker op landgoed Beekvliet

Samen zorgen voor Europese topnatuur

De afgelopen jaren is hard gewerkt om de natuur op Beekvliet en het naburige Stelkampsveld weerbaarder te maken tegen een teveel aan stikstof. Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, gemeentes Lochem en Berkeland, Staatsbosbeheer, aanpalende bedrijven en Natuurmonumenten sloegen daarvoor de handen ineen. Naast de natuuringrepen wordt ook voor de bezoekers het nodige gedaan om hen een optimale natuurbeleving te geven.

Klimmende boomkikker

De boomkikker is de beoogd gebruiker van de nieuwe poelen op landgoed Beekvliet

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink