natuurgebied

Brunssummerheide

Heidenatuurpark

Het Heidenatuurpark is een 2100 ha groot en uniek natuurgebied in ontwikkeling. Het ligt in het Nederlands-Duitse grensgebied in Zuid-Limburg. Het Heidenatuurpark bestaat uit de deelgebieden Brunssummerheide, Natuurpark Roode Beek/ Rodebach en Teverenerheide.

Door deze gebieden met elkaar te verbinden, kun je genieten van meer ruimte, rust en schoonheid. Grote aaneengesloten gebieden vergroten daarnaast ook de overlevingskansen voor planten en dieren.

RESULTATEN ENQUÊTE

In de afgelopen maanden vulden meer dan 600 bezoekers van de Brunssummerheide, Teverenerheide of natuurpark Roode Beek / Rodebach een enquête in over het Heidenatuurpark. De resultaten zijn nu bekend! De winnaar van de privétrip met de boswachter heeft persoonlijk bericht ontvangen.

Bekijk de resultaten >>

Visie Heidenatuurpark

Natuurmonumenten wil de natuurgebieden Brunssummerheide, Teverenerheide (D) en natuurpark Roode Beek / Rodebach (Schinveld – Gangelt) verbinden en zo een aaneengesloten grensoverschrijdend natuurgebied creëren met ruimte voor recreatie. Nu zijn het nog geïsoleerde gebieden, van elkaar gescheiden door vuilstortplaatsen en zandgroeves. Samen met de zes omliggende Duitse en Nederlandse gemeenten en Kreis Heinsberg, heeft Natuurmonumenten enkele jaren geleden een visie voor het Heidenatuurpark opgesteld om te komen tot een natuur- en recreatiegebied van formaat.

Een kleurrijk mozaïek van goed beleefbare landschappen met bossen, heide, stuifzand, vennen, beken, moerasgebieden en als natuur afgewerkte groeves – dat is het toekomstbeeld van het Heidenatuurpark. Een oase van rust van maar liefst meer dan 1600 ha waar natuur en recreatie hand in hand gaan, midden in een dichtbevolkt gebied. De groene long van Parkstad.

Werken aan een samenhangend en aaneengesloten natuur- en recreatiegebied

Er wordt al hard gewerkt aan de realisatie van het Heidenatuurpark. Onder andere door ontkluizing van de Roode Beek tussen de Brunssummerheide en het Schutterspark, waardoor de Roode Beek die nu onder een mijnsteenberg door loopt, weer zichtbaar wordt. En door het realiseren van natuur in het Duitse groevegebied Hohenbusch. In de komende 10 tot 20 jaar worden de drie natuurgebieden versterkt, verbonden en beter toegankelijk gemaakt en worden recreatie en toerisme verder ontwikkeld. Er ontstaat een prachtig samenhangend en aaneengesloten natuur- en recreatiegebied, waar fietsers, wandelaars, mountainbikers en ruiters hun hart kunnen ophalen.

Wensen

Natuurmonumenten hoort graag van jou welke barrières je tegenkomt bij het recreatieve gebruik van het Heidenatuurpark. Zo is het groevegebied in Abdissenbosch nog een witte vlek. Dit gebied is de belangrijkste ontbrekende natuur- en recreatieve verbinding tussen de Brunssummerheide en de Teverenerheide. Ondersteun jij de wens van Natuurmonumenten om in het groevegebied in Abdissenbosch natuur te ontwikkelen met daarbij passende recreatieve mogelijkheden? Recreanten kunnen dan genieten van nog meer natuur zonder barrières tegen te komen. En planten en dieren, zoals het ree, de das en de zandhagedis krijgen meer leefruimte en kunnen zich beter verplaatsen.

Eind oktober plaatsen we de resultaten op natuurmonumenten.nl/heidenatuurpark

Waarom een raadpleging?

Jouw inbreng helpt Natuurmonumenten beter zicht te krijgen op waar zij energie in moet steken om de recreatieve verbindingen tussen de Brunssummerheide, Teverenerheide en natuurpark Roode Beek / Rodebach te verbeteren. En Natuurmonumenten kan namens de achterban het gesprek aangaan met haar partners binnen het Heidenatuurpark over de ontwikkeling van het groevegebied in Abdissenbosch.

 

Over het Heidenatuurpark

Bijzondere natuur

Het Heidenatuurpark biedt een grote verscheidenheid aan natuur. Genieten van glooiende heidevelden, afgewisseld door uitgestrekte bossen en meanderende beken door natte moerasgronden. In het Heidenatuurpark leven verschillende bijzondere dieren. 

Dieren in het gebied

Er vliegt van alles rond in het gebied: vlinders, zoals de kleine parelmoervlinder of de weerschijnvlinder. Maar ook het vogelleven is uniek; van wielewaal en nachtzwaluw tot roodborsttapuit.

Daarnaast staat het gebied bekend om haar verscheidenheid aan reptielen. Zo is het uitgestrekte natuurgebied een ideaal leefgebied voor zandhagedis en ringslang. Met een beetje geluk kom je onderweg ook nog reeën tegen of hoor je het gekwaak van de groene kikker. 

Planten

In het Heidenatuurpark tref je ook bijzondere en mooie planten aan. Zo groeit hier in de vennen wateraardbei en kom je op andere plekken het zeldzame duizendguldenkruid tegen. De zonnedauw, een vleesetend plantje, verrijst hier ook uit de grond. 

Actief genieten

Wandelen in dit uitgestrekte natuurgebied kan over de vele paden: er lopen verschillende wandelroutes door het gebied. Je kunt overigens in het gebied niet alleen wandelen, maar ook fietsen of paardrijden.

Een bezoek aan het Heidenatuurpark begint bij het Bezoekerscentrum Brunssummerheide van Natuurmonumenten. Hier kun je onder andere terecht voor wandel- en fietsroutes, speurtochten en kinderfeestjes in de natuur. Tevens organiseert Natuurmonumenten tal van activiteiten in het natuurgebied. Het bezoekerscentrum en pannenkoekenrestaurant Schrieversheide zijn 7 dagen per week geopend. 

Meer informatie

De infobalie en winkel zijn, met uitzondering van maandagen, dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.  

Ook kun je informatie krijgen over het Heidenatuurpark bij:

Folderpost en restaurant De Lier
Leiffenderhofweg 3
6451 PR Schinveld
Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, voro actuele openingstijden kijk op www.restaurantdelier.nl

en bij

Infocenter Gangelt
Am Freibad 13
52538 Gangelt
Duitsland
Dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur

 

    word nu lid