Ga direct naar inhoud
Nieuws

Houten stroomgod voor het eerst in tientallen jaren weer te zien in Rotterdams Museum Oud-Overschie

01 december 2021 | Natascha Hokke

Iedereen die wel eens over de Delftweg langs Buitenplaats De Tempel is gereden, kent ze: de groep van drie liggende beelden aan de waterpartij in de voortuin. In Overschie staan ze ook wel bekend als ‘Lot en zijn dochters’, naar het voor sommigen pikante Bijbelverhaal. Feitelijk stellen de beelden waarschijnlijk een groep mythische ‘stroomgoden’ voor.

Buitenplaats De Tempel

Met zijn lange haren en krans van bladeren en sigaren van de lisdodde moet dit beeld wel een rivier- of stroomgod voorstellen. De vrouw links van hem heeft een aantal kenmerken, zoals de kroon met muren en torens en een ontblote borst, die duiden op vruchtbaarheidsgodin Cybele, heerseres over de natuur. De vrouw rechts is met een kroon van korenschoven vermoedelijk de Romeinse godin Ceres.

Buitenplaats De Tempel

Beeldengroep voor De Tempel

Originele beelden van hout

Al enkele honderden jaren siert deze beeldengroep de voortuin van De Tempel. Maar, niet altijd zijn het stenen beelden geweest. De sculpturen die er nu liggen, zijn replica’s van natuursteen. Deze zijn in 1997 - op initiatief van de werkgroep Oud-Overschie - geplaatst op de plek van de oorspronkelijke beeldengroep. De originele tuinbeelden waren van hout en daarom ontzettend kwetsbaar. Deze houten beelden stonden vroeger alleen in de zomer buiten, ’s winters werden ze opgeslagen tegen kou en regen.

Sinds een aantal decennia worden de originele beelden van de stroomgoden bewaard in het depot van Museum Rotterdam. Speciaal voor de expositie ‘De Tuinbeelden van De Tempel’ in Museum Oud-Overschie is een van deze originele houten beelden, namelijk de mannelijke stroomgod, voor het eerst sinds lange tijd weer te zien voor het publiek.

Houten stroomgod beeld Museum Oud-Overschie

Houten stroomgod tentoongesteld in Museum Oud-Overschie

Beelden gerestaureerd

De tuin van De Tempel is rijk aan tuinbeelden en -ornamenten. De laatste jaren staat een groot aantal daarvan tijdelijk niet op de buitenplaats, omdat ze gerestaureerd worden door eigenaar Stadherstel Historisch Rotterdam. In de expositie ‘De Tuinbeelden van De Tempel’ in Museum Oud-Overschie zijn zowel niet-gerestaureerde als gerestaureerde beelden te zijn. Na restauratie worden de tuinbeelden teruggeplaatst op De Tempel, als onderdeel van het herstel van het park, uitgevoerd door eigenaar Gemeente Rotterdam in samenwerking met de boswachters van Natuurmonumenten. Waar bekend worden de beelden op de oorspronkelijk plek teruggeplaatst. Als dit niet het geval is, is er een passende en representatieve plek gezocht.

Winter Buitenplaats De Tempel in de sneeuw

Buitenplaats De Tempel in een winters jasje

Rotterdams erfgoed beschermd

Voor velen staat Rotterdam bekend als stad met toonaangevende moderne architectuur. Men denkt eerder aan de skyline met hypermoderne hoogbouw, dan aan cultureel erfgoed van voor halverwege de 20e eeuw. Maar wanneer je vanuit de binnenstad de route langs de Schie volgt, kom je langs historische parels, zoals Delfshaven, de Schie zelf en uiteindelijk bij de dorpskern van Oud-Overschie met onder meer Museum Oud-Overschie. Ga je even verder de stad uit, dan kom je terecht bij Buitenplaats De Tempel, die sinds kort beheerd wordt door de boswachters van Natuurmonumenten.

Bob Hartog, erfgoedliefhebber en projectleider De Tempel bij Natuurmonumenten leverde een bijdrage aan deze expositie - samen met Museum Oud-Overschie en eigenaar van de tuinbeelden, Stadsherstel Historisch Rotterdam. Vanaf de eerste keer dat Bob een voet over de drempel van het museum zette, is hij gecharmeerd van deze plek. “De historische tuinen, het museum zelf; het is een juweel aan de rand van de stad. Een verborgen parel, net als Buitenplaats De Tempel. Breng zeker een bezoek aan deze plekken!”

Lange lanen en vergezichten in de winter op Buitenplaats De Tempel

Lange lanen en vergezichten in de winter op De Tempel

Kom langs in Museum Oud-Overschie

Wil je meer weten over de bijzondere beelden van De Tempel, het originele houten beeld bewonderen en het oudst bekende beeld van de buitenplaats, het dolfijntje, gerestaureerd aanschouwen? Kom dan eens langs in Museum Oud-Overschie. De tentoonstelling wordt in januari aangevuld met oude tekeningen van het theehuisje, recent verworven uit een nalatenschap.

De expositie is tot 5 juni 2022 te bewonderen. Kijk op www.museumoudoverschie.nl voor de actuele openingstijden.

Maak een wandeling over De Tempel

Ook heten de boswachters van Natuurmonumenten je van harte welkom voor een prachtige winterwandeling op Buitenplaats De Tempel. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/detempel.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter