Wandelen

Vroege voorjaarswandeling in de Dintelse Gorzen

Vroege voorjaarswandeling in de Dintelse Gorzen

Dintelse Gorzen
Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
 • Normaal€ 12,50
 • Ledenprijs€ 8,75
Kinderen
 • Normaal€ 6,25
 • Ledenprijs€ 4,38

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Vroege voorjaarswandeling in de Dintelse Gorzen

Vroeg in de ochtend ontwaakt de natuur. De vogels zijn dan het meest actief. Ga mee met de gids en beleef dit magische moment in de Dintelse Gorzen.

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. In de Dintelse Gorzen is dat  goed te horen aan het gezang van de talloze vogels in de vroege morgen. Ga mee met de gids en beleef dit indrukwekkende moment in de Dintelse Gorzen.

 

Voorjaar

De warmere en langere dagen in april doet de natuur ontwaken uit haar winterrust. De bomen krijgen hun eerste frisgroene blad en de vroege voorjaarsbloeiers zoals het klein hoefblad en de vroegeling komen tot bloei. De gids laat je zien hoe de natuur in de Dintelse Gorzen weer tot leven komt. Maar ook laten horen! Begin april klinkt overal het gezang van vogels. Druk in de weer om indruk te maken op hun partner en hun broedstekje te verdedigen. Een deel van de vogels die in Zuid-Europa en Afrika hebben overwinterd zijn dan al terug, zoals de fitis, zwartkop en de veldleeuwerik. Andere soorten arriveren pas in mei of juni vanuit het zuiden.

We gaan vroeg op pad omdat juist dan de vogels zich het best laten horen. De gids voert je mee langs kreken, bos en open gebied. Geniet hier van de weidse uitzichten over de Dintelse Gorzen en het Volkerak. Naast vogels en planten komen we ook de imposante Schotse hooglanders tegen en misschien zelfs een ree of vos.

Vele vogels laten zich vaak horen bij het krieken van de dag. De gids helpt je bij het herkennen van de vogels en hun bijzonderheden. Begin april zijn de echte voorjaarstrekkers nog niet zo actief, en sommige zijn er gewoonweg nog niet. Maar tegen eind april zijn er reeds een heleboel vogels meer terug van de voorjaarstrek. Eerst zijn enkele wintergasten er nog, maar vooral de standvogels zijn er nog wel voortdurend.

Halverwege de zomer zie je al een aantal van de vroege gasten van het voorjaar niet meer. Die zijn dan al weer naar zuidelijker oorden vertrokken: de koekoek en ook de gierzwaluw kan zo maar ineens zijn verdwenen. Beide soorten komen zo half april terug in het land, maar honderd-dagen-vogels, en die zijn dan 2e helft juli vaak al weer vertrokken.

 

Afgezien van vogels zijn er op het vroege tijdstip van de ochtend ook nog andere ontdekkingen mogelijk. Zoogdieren, zoals reeën, hazen, muizen, en meer, laten zich soms

verrassen door jouw komst, mits je jezelf maar rustig genoeg houdt. En natuurlijk is er de grote diversiteit aan planten en bloemen in het gebied van de Dintelse Gorzen, waarmee je op een vroege ochtend het geheel van de natuur ziet ontwaken en ontluiken.

De vrijwillige boswachter voert je mee langs drooggevallen kreken en begroeide schorren van de Dintelse Gorzen. Leer de opkomende planten en voorjaarsbloemen kennen in de verschillende delen van de Dintelse Gorzen: de meer open gebieden, de bossen en langs het open water. Maar sta oog in oog met de imposante Schotse hooglanders en geniet tijdens de wandeling ook van de uitzichten over de Dintelse Gorzen en het Krammer Volkerak.

Tips en info van de boswachter:

 • Het wandelen duurt ongeveer 2,5 uur
 • Trek stevige waterdichte schoenen of (liefst) laarzen aan
 • Neem je verrekijker mee
 • Controleer jezelf op teken na een wandeling in de natuur
 • De activiteit gaat door bij minimaal 5 deelnemers
 • Kom je vanaf de parkeerplaats Beneden Sas, De Heen, houd dan rekening met 10 minuten extra tijd voor de sluisbrug.
 • Deelname is altijd op eigen risico
 • Honden mogen het gebied niet in!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Parkeerplaats Vlietdijk
logo