Word lid
Wandelen

Wandelroute Dintelse Gorzen, vlak bij Steenbergen

Wandelroute Dintelse Gorzen, vlak bij Steenbergen

5 km

Waar

Dintelse Gorzen

Wandelen

Wandelroute Dintelse Gorzen, vlak bij Steenbergen

Hier, op de rand van het land, waan je je alleen op de wereld. Wandelend over de bodem van een oude getijdengebied ervaar je intens de stilte en de ongereptheid van het gebied. Ieder jaargetijde is hier mooi!

Wandel door dit buitendijkse natuurgebied dat tot 1987 onder invloed stond van eb en vloed. In dat jaar werd - als laatste dam van de deltawerken - de Philipsdam gesloten en veranderde het Krammer-Volkerak van een zoute getijdenzee in een zoet binnenmeer met constant waterpeil, waarlangs je nu prachtig kan wandelen.

Door de voltooiing van de Deltawerken veranderde de flora en fauna enorm. Al snel werd het zout uit de bodem gespoeld en verdwenen zoutminnende planten als zeekraal, zilte schijnspurrie en schorrenkruid. Deze maakte plaats voor zoutmijdende planten zoals koninginnenkruid, kattenstaart, heemst en duinriet. Op de zandige grens van slik en schor zie je tijdens het wandelen vooral wilgen groeien. Het grondwater bevat echter nog steeds zout en in droge zomers komt dit aan de oppervlakte. Overal kun je daarom nog zoutminnende planten tegenkomen.

Spot tijdens het wandelen ook diverse vogels zoals de smient, roodborsttapuit, graspieper en vele andere soorten. De Dintelse Gorzen is namelijk een internationaal belangrijk vogelgebied. Langs de wandelroute is een vogelkijkhut. Het getij is weg, maar overal is de zee te zien. Tientallen brede en smalle kreken doorsnijden de gorzen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Vlietdijk: Toon op kaart

Aanrijdroute openbaar vervoer

De Dintelse Gorzen zijn helaas niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er gaat een bus vanaf Bergen op Zoom tot het dorpje de Heense Molen. Vanaf daar is het nog 30 minuten lopen naar de Dintelse Gorzen. Vanaf het NS-station Bergen op Zoom is het ongeveer 1 uur fietsen.

De route

 Startpunt

Dintelse Gorzen Parkeerplaats Vlietdijk

5 km

Wandelroute Dintelse Gorzen, vlak bij Steenbergen