Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan meer variatie in de bossen van De Plateaux

09 september 2022 | Yvonne van Moll

Vanaf maandag 19 september vinden er boswerkzaamheden op De Plateaux plaats. Enkele eentonige naaldbospercelen worden omgevormd naar een divers gemengd bos. Her en der worden bomen weggehaald en loofbomen vrijgezet. Het werk neemt ongeveer een week in beslag. Later in de winter krijgen de werkzaamheden een vervolg, dan worden op strategische plaatsen loofbomen aangeplant.

De Plateaux - bos

Soortenrijker en natuurlijker bos

De bossen van De Plateaux bestaan deels uit eentonig naaldbos. Destijds aangeplant om te dienen als stuthout in de mijnen. In een monotoon bos leven minder insecten, vogels en zoogdieren dan in een gevarieerd bos. Door afwisselend bomen weg te halen (dunnen) krijgen andere bomen ruimte om breder en robuuster te worden. Er worden open plekken gecreëerd en loofbomen vrijgezet om ze meer groeiruimte te geven, zo ontstaat er een soortenrijker en natuurlijker bos. Meer verschillende planten en dieren voelen zich er thuis en kunnen er overleven. Bijvoorbeeld de nachtzwaluw en de boomleeuwerik profiteren hiervan. Maar ook voor ons mensen is er in een afwisselend en gemengd bos veel meer te beleven en te genieten.

Boswerk

Het werk vindt plaats in twee delen. In september wordt er ruimte gemaakt in het bos. Later in de winter planten we loofbomen en struiken aan. Inheemse soorten als eik, hazelaar, linde en zoete kers krijgen dan een plek in de bossen van De Plateaux.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll