Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Huize Dorth

Het huidige huis Dorth is de vijfde in een reeks kastelen en landhuizen op deze plek. Je vindt het bij het dorp Harfsen, ten zuidoosten van Deventer, in Gelderland.

Huize Dorth

Op het eerste gezicht lijkt het huis daardoor ouder dan uit 1930. De twee rijk versierde toegangszuilen met leeuwenkoppen bij de toegangsweg bekroonden oorspronkelijk het poortgebouw van het (derde) kasteel uit 1626. Ook de grachten in het weiland zijn uit die tijd.

Het huidige landhuis bevat nog waardevolle interieurelementen zoals oorspronkelijke houten parketvloeren, stucplafonds in Lodewijk XIV-stijl, drie fraaie monumentale schouwen en schoorsteenmantels in Lodewijk XV-stijl. Stijlen die oorspronkelijk uit de 18e eeuw stammen, en hier opnieuw zijn toegepast. Boven de schouwen bevinden zich geschilderde schoorsteenstukken.

Huize Dorth

Huize Dorth

Hoge heerlijkheid

Huys Dorth was in de 16e eeuw het centrum van een hoge heerlijkheid, in de volksmond de Kring van Dorth. De heer van Dorth benoemde de schout, de predikant en de schoolmeester van Bathmen. Hij had jachtrecht, visrecht en het recht om belasting te innen. Hij was ook halsheer: hij mocht de doodstraf uitspreken.

  • Bouwjaar: 1930
  • Architect: Andries de Maaker
  • Status: Rijksmonument
Huize Dorth

Rijk versierde toegangszuilen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo