Ga direct naar inhoud
Nieuws

Maaien met de Zeis

13 november 2019

In het kader van een project voor het realiseren van een bloemenweide op Einde Gooi gefinancierd door 'Betrekken bij Groen' namen vrijwilligers van Einde Gooi deel aan een cursus 'Maaien met de zeis'.

Zeiscursus

Cursus stil maaien

Op donderdag 26 september kwam een ervaren “zeiser” van landschap Noord-Holland naar Einde Gooi om alle kneepjes van het vak aan de vrijwilligers te leren. Hoe houd je een zeis scherp? Hoe zorg je dat het blad geen karteltjes krijgt en hoe houd je een zeis vast? Een deel praktijk in de cursus leverde al een klein stukje gemaaide bloemenweide op wat z’n vervolg kreeg op een tweetal werkdagen daarna waarmee het grootste deel van de weide ook daadwerkelijk met de zeis is gemaaid. Dus zonder motorlawaai, stank, verstoring,  etc maar enkel het “sssshhh”, het geluid als je goed maait met de zeis. Het hooi is voor de broeihopen gebruikt even verderop nabij een poel, als broedplaats voor de ringslang.

Net als onze NatuurMonumenten voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, zijn wij nu fan van de zeis en zullen in de aankomende seizoenen dus de zeis blijven hanteren om de bloemenweide steeds mooier te maken en zodoende te zorgen voor grotere verscheidenheid aan planten en daarmee insecten en dieren die daarvan profiteren.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen fonds van de provincie Noord-Holland.