Ga direct naar inhoud
Nieuws

Saai grasland naast Cronebos wordt bloemrijk

29 april 2021 | Roos Kooiman

Vrijwilligers en buurtbewoners rond het Cronebos in Hilversum gaan samen met Natuurmonumenten zorgen voor een bloemrijker, aantrekkelijker en meer biodivers grasland aan de noordkant van het bos. Bloemen en struiken trekken meer verschillende insecten, vogels en andere dieren aan.

Bloemen

De Meedenkgroep Cronebos, bestaande uit buurtbewoners en andere betrokken vrijwilligers, heeft een plan bedacht voor het grasveld aan de noordkant van het Cronebos. Dit project wordt nu (mede) mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland. Dankzij de bijdrage van de provincie kan de uitvoering van start. In ongeveer een kwart van het veld wordt een inheems bloemenmengsel ingezaaid. Ook komen er stroken met akkerbloemen. Langs de bosranden gaan vrijwilligers nog zo’n 150 inheemse struiken poten. Hierdoor wordt een overgangsgebied gemaakt tussen bos en veld waar veel vlinders, andere insecten en vogels goed gedijen. Het veld wordt natuurrijker en verandert zo in een aantrekkelijke entree van het Cronebos dat op een natuurlijke wijze aansluit op de rest van het bos.

Start zaaien

Vrijwilligers uit de buurt, maar ook andere bezoekers van het Cronebos, gaan op 1 mei al beginnen om delen van het landje in te zaaien met een inheems bloemen- en kruidenzaadmengsel. Om te kunnen zaaien wordt het zware werk, het voorbereiden van de grond, (met hulp van een aannemer) door de Vrijwilligersgroep van het Cronebos gedaan. Ook langs de toegangslaan van het bos worden bloemen en kruiden gezaaid. Later in het jaar komt er een paadje voor bezoekers en worden vogelhuisjes gemaakt en opgehangen.

Steun voor de plannen

Het plan van de Meedenkgroep past in het provinciaal beleid ongebruikte (landbouw)grond terug te geven aan de natuur. Het plan wordt ondersteund door de bewonersvereniging VBeO van de naastgelegen West-Indische buurt en ook door eigenaar Natuurmonumenten. Natuurmonumenten gaat ook bijdragen door jaarlijks een schaapskudde te laten grazen in het gebied.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter