Ga direct naar inhoud
Nieuws

Weg door het Fochteloërveen deels afgesloten vanwege vele reptielen en amfibieën

04 oktober 2022 | Sietske Westerhof Marchand

De komende dagen wordt de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om reptielen en amfibieën de kans te geven om de weg veilig over te steken.

Aangereden ringslang

De weg loopt dwars door het Natura-2000 gebied het Fochteloërveen en kent veel verkeersdrukte. Daardoor vormt de weg een groot gevaar voor de reptielen en amfibieën. Vanuit de wettelijke zorgplicht voor flora en fauna hebben gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten besloten om deze maatregel te nemen.

De weg door het Fochteloërveen zal de komende dagen tussen 9 en 18 uur deels worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op de momenten dat veel reptielen en amfibieën zich op de weg bevinden. Verkeersregelaars informeren ter plekke het publiek.

Het Fochteloërveen is een aantrekkelijk gebied voor reptielen en amfibieën. Meerdere malen per jaar trekken de dieren de weg over van de randzones naar de wateren in het hoogveen en vice versa. Door de zonnige herfstweek komen de dieren ook nu weer in beweging. In een paar dagen tijd zijn er al vijftig slangen doodgereden. Om te voorkomen dat er nog veel meer slachtoffers vallen wordt de weg door het hoogveengebied deels afgesloten.

In het Jeugdjournaal is uitgebreid aandacht besteed aan het afsluiten van de weg vanwege de najaarstrek. Bekijk hier het fragment terug. 

Weg afgesloten vanwege najaarstrek

Sietske Westerhof Marchand