Ga direct naar inhoud
Nieuws

Netten beschermen grote karekiet

24 april 2018 | Tamara Overbeek

Om uitsterven van de grote karekiet te voorkomen, beschermen we het riet van de Loosdrechtse Plassen

grote karekiet

Noodmaatregelen zijn nodig om de grote karekiet in de Oostelijke Vechtplassen te beschermen. De provincie Noord-Holland, het Plassenschap Loosdrecht en Natuurmonumenten hebben netten geplaatst om het waterriet, om te voorkomen dat ganzen het aanvreten. Zo krijgt het riet, waar de grote karekiet graag in broedt, de kans om te herstellen en te groeien.

Kritisch

De Loosdrechtse Plassen is één van de laatste broedplekken van deze kritische rietvogel in Nederland. Hij heeft overjarig riet nodig van goede kwaliteit om zijn nest in te maken. Dit riet is steeds minder aanwezig in de Nederlandse natuur. Om uitsterven te voorkomen, moet er dus nú wat gebeuren, willen we de grote karekiet niet verliezen als Nederlandse broedvogel.

Noodmaatregelen

Een inventarisatie in de Oostelijke Vechtplassen heeft 80 locaties in beeld gebracht waar het riet beschermd moet worden. Dit gebeurt door het nemen van noodmaatregelen zoals het plaatsen van netten en rasters, het aanpassen van de beschoeiing en het snoeien van bomen.

Sinds februari 2018 zijn al op zo’n 25 (potentiële) broedplaatsen in de Loosdrechtse Plassen, de Wijde Blik en de Breukeleveense Plas maatregelen uitgevoerd. Voor de overige locaties, vaak in eigendom van particulieren, wordt een plan van aanpak opgesteld. De geplaatste rasters blijven naar verwachting enkele jaren staan. Tussentijds worden de maatregelen geëvalueerd en wordt de populatie grote karekieten geteld.

ganzenraster ten behoeve van grote karekiet loosdrechtse plassen

ganzenraster ten behoeve van rietbescherming

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek