Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute naar het Geuldal en het Bovenste Bos

Waar: Genhoes

Geuldal en het Bovenste Bos
3 uur 35
43 km

Over de route

Het eerste deel van deze route - als je deze route tenminste rechtsom fietst – gaat door het Geuldal. Daar loopt de snelst stromende rivier van Nederland. Al dat water komt van circa 130 zijbeken. Vooral als het veel geregend heeft, kolkt de rivier tussen zijn oevers. Een spectaculair gezicht in een spectaculaire omgeving. Met velden vol bloemen, bossen op de hellingen en hoogstamfruitbomen bij de boerderijen. Het Bovenste en het Onderste Bos bij Epen zijn een van de oudste hellingbossen van Nederland. Vanuit die hellingen heb je natuurlijk prachtig uitzicht op het glooiende landschap van Zuid-Limburg en passeer je een aantal landgoederen en kastelen.

Knooppunten fietsroutes (mét dikgedrukte routepunten):

39 -> 1 -> 2 -> 59 -> 58 -> 3 -> 58 -> 85 -> 86 -> 4 -> 90 -> 5 -> 90 -> 6 -> 84 -> 83 -> 82 -> 71 -> 70 -> 69 -> 68 -> 60 -> 39

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Wandelroute Genhoes
Startpunt

Plenkertstraat, Valkenburg

Wat kom je onderweg tegen?

Kluis op de Sjaarsberg
De kluis op de Sjaarsberg
Kluis op de Sjaarsberg

1. De kluis op de Schaelsberg

De Kluis bestaat uit een eenvoudige woning met een kleine kapel en is eigenlijk een eenmansklooster. Daar woonden bijna 250 jaar lang kluizenaars (tot 1930): religieuzen die kozen voor een bestaan in eenzaamheid.

Kasteel Genhoes
Genhoes grot
Luchtfoto Schaloen Genhoes

2. Natuurgebied Genhoes

Genhoes is een landgoed met twee kastelen, een kluizenaarswoning, boerderijen, bossen, boomgaarden en kalkgraslanden. Natuur, cultuur en historie komen samen in deze fraaie omgeving langs de Geul. Neem een kijkje bij  kasteel Genhoes en het fraaie kasteel Schaloen, beklim de Däölkesberg, bezoek de kasteeltuin of geniet van het pittoreske Oud-Valkenburg. Je kunt hier kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart.

Kasteel Wylre

3. Kasteel Wylre

Dit kasteel werd gebouwd tussen 1652 en 1654. Het is opgetrokken uit bakstenen met afwisselend mergelbanden als speklagen.

Praktische informatie

  • Taverne & speeltuin 't Koetshoes

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes