Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer ruimte voor natuur door kavelruil bij Hondsbossche Zeewering

04 december 2018

Op 3 december heeft Natuurmonumenten in de kop van Noord-Holland, nabij de Hondsbossche Zeewering, 29,5 ha nieuwe natuur gekocht . "Dit is een flinke stap in het streven het hele weidegebied, totaal circa 400 hectare, beschermd natuurgebied te laten worden", aldus boswachter Marcel Groot.

Kavelruil HPP

Gisteravond heeft Natuurmonumenten 29,5 ha nieuwe natuur gekocht in de Harger- en Pettemerpolder.

"Dit is een flinke stap in het streven het hele weidegebied, totaal circa 400 hectare, beschermd natuurgebied te laten worden", aldus boswachter Marcel Groot. "Doordat er qua eigendoms- en gebruikssituatie een nieuw plaatje ontstaat wordt landbouwgrond omgezet in natuur" aldus Groot. "Agrariërs die in de polder blijven en vrijwillig aan de kavelruil hebben meegewerkt, zijn niet langer puur veehouders, maar worden meer natuurbeheerders". Zo zullen de polderweilanden later worden gemaaid, wordt er minder mest gebruikt en worden ganzen daar in de winter met rust gelaten.

Pachters van agrarische percelen in de polder, die hun bedrijf daarbuiten hebben, verkopen grasland en krijgen daar grond dichter bij hun onderneming voor terug.

De aankoop van Natuurmonumenten is mogelijk door een mega kavelruil in de polder. Provincie Noord-Holland en een zevental agrariërs zijn bij deze kavelruil betrokken.