Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Hazelbekke: Kijken in de grond

16 februari 2022 | Simone Damhof

Natuurmonumenten werkte graag mee aan het project ‘Kijken in de grond’. Een samenwerking van studio Stephan Schagen en Chrith-architects, gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen. Ze zijn voortdurend op zoek naar een samenspraak van ruimtelijke oplossingen en natuurlijke materialen - voor een gezonde leefomgeving. Koren op onze molen, een bijzonder project

Drooghuisje Hazelbekke

Portretten van Nederlandse bodem

De bodemkaart van Nederland maken ze zichtbaar aan de hand 'op de wind gedroogde aardestenen’. Met ‘Kijken in de grond’ gaan de architecten op zoek naar de eigenheid en vanzelfsprekendheid van de grond en het cultuurlandschap. Op verschillende locaties in Nederland worden unieke stenen samengesteld. De aarde op die plek vormt de basis voor die stenen.

Het maak-proces

Het Hazelbekke is een authentiek stukje Twente. Het ligt tussen Ootmarsum en Vasse en deze locatie leende zich uitstekend voor het project. Misschien kom je tijdens een wandeling of fietstocht door het gebied het drooghuisje tegen. Waarschijnlijk staat deze tot eind maart op locatie. Het proces gaat in grote lijn als volgt:

  • Delven van de specifieke grondsoort op locatie: klei, zand, mergel, etc.
  • Mengen van de gewonnen aarde, de toevoegingen en de juiste hoeveelheid water.
  • Vormen van de unieke aardestenen.
  • Persen met een mobiele persmachine.
  • Drogen in de wind in een drooghuisje op locatie.
  • Bouwen van een beeldend object, afspiegeling van bodem en landschap

Verhalend landschap

Met het onderzoek willen de architecten en hun samenwerkingspartner de discussie aanwakkeren over grondgebruik, landschap, landbouw, bouwmaterialen en de onderlinge samenhangen. Het verhalend landschap achter de stenen onderzoeken ze met diverse culturele en wetenschappelijke partijen. 

Klei

Kleigrond op transport

Simone Damhof
Simone Damhof