Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Hoge Berg

Schapenboet

Welkom op de Hoge Berg

Op het oudste en hoogste gedeelte van Texel vind je natuurgebied de Hoge Berg. Het ligt zo’n 15 meter boven zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Hier vind je insectenreservaat De Zandkuil en glooiend grasland met 'tuunwoallen' en 'schapenboeten'.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Hoge Berg

Over het gebied

Uitkijkpunt over de natuur

De hoge ligging van het natuurgebied zorgt voor een prachtig uitzicht over Texel. Rondom de Hoge Berg liggen tuinwallen, ook wel tuunwoallen genoemd. Deze eeuwenoude opgestapelde graszoden dienen als landafscheiding en zijn ecologisch van grote waarde door een karakteristieke plantengroei. Recent zijn deze tuunwoallen hersteld op plekken waar ze verdwenen waren.

Insectenreservaat

Door de groei van planten zoals het grasklokje en het ontbreken van hoge begroeiing is De Zandkuil een gewild stukje natuur voor insecten. Vlinders, libellen maar ook verschillende soorten graafbijen en wespen komen hier voor. Dit maakt natuurgebied De Zandkuil het enige Nederlandse insectenreservaat.

Zandkuil

Grasland vol weidevogels

De rijke aanwezigheid van insecten maakt dit natuurgebied tot een ideale broedplek voor weidevogels. De jongen van bijvoorbeeld de scholekster zijn namelijk dol op deze insecten. De lager gelegen drinkpoelen krioelen in het voorjaar met leven.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de weg is het reservaat goed te zien.

 

Zandbij

Zandbij

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Hoge Berg

Nieuws