Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Hoge Berg

  Hoge berg schapenboet

  Welkomop de Hoge Berg

  Op het oudste en hoogste gedeelte van Texel vind je natuurgebied de Hoge Berg. Het ligt zo’n 15 meter boven zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Hier vind je insectenreservaat De Zandkuil en glooiend grasland met 'tuunwoallen' en 'schapenboeten'.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Hoge Berg
 • Over het gebied

  Uitkijkpunt over de natuur

  De hoge ligging van het natuurgebied zorgt voor een prachtig uitzicht over Texel. Rondom de Hoge Berg liggen tuinwallen, ook wel tuunwoallen genoemd. Deze eeuwenoude opgestapelde graszoden dienen als landafscheiding en zijn ecologisch van grote waarde door een karakteristieke plantengroei. Recent zijn deze tuunwoallen hersteld op plekken waar ze verdwenen waren.

  Insectenreservaat

  Door de groei van planten zoals het grasklokje en het ontbreken van hoge begroeiing is De Zandkuil een gewild stukje natuur voor insecten. Vlinders, libellen maar ook verschillende soorten graafbijen en wespen komen hier voor. Dit maakt natuurgebied De Zandkuil het enige Nederlandse insectenreservaat.

  placeholder

  Grasland vol weidevogels

  De rijke aanwezigheid van insecten maakt dit natuurgebied tot een ideale broedplek voor weidevogels. De jongen van bijvoorbeeld de patrijs zijn namelijk dol op deze insecten. De lager gelegen drinkpoelen krioelen in het voorjaar met leven.

  Wat kun je in het natuurgebied doen?

  Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de weg is het reservaat goed te zien.

   

  placeholder

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Direct naar

  logo