Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Hoge Berg

Hoge berg schapenboet

Welkomop de Hoge Berg

Op het oudste en hoogste gedeelte van Texel vind je natuurgebied de Hoge Berg. Het ligt zo’n 15 meter boven zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Hier vind je insectenreservaat De Zandkuil en glooiend grasland met 'tuunwoallen' en 'schapenboeten'.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Hoge Berg

Over het gebied

Uitkijkpunt over de natuur

De hoge ligging van het natuurgebied zorgt voor een prachtig uitzicht over Texel. Rondom de Hoge Berg liggen tuinwallen, ook wel tuunwoallen genoemd. Deze eeuwenoude opgestapelde graszoden dienen als landafscheiding en zijn ecologisch van grote waarde door een karakteristieke plantengroei. Recent zijn deze tuunwoallen hersteld op plekken waar ze verdwenen waren.

Insectenreservaat

Door de groei van planten zoals het grasklokje en het ontbreken van hoge begroeiing is De Zandkuil een gewild stukje natuur voor insecten. Vlinders, libellen maar ook verschillende soorten graafbijen en wespen komen hier voor. Dit maakt natuurgebied De Zandkuil het enige Nederlandse insectenreservaat.

placeholder

Grasland vol weidevogels

De rijke aanwezigheid van insecten maakt dit natuurgebied tot een ideale broedplek voor weidevogels. De jongen van bijvoorbeeld de patrijs zijn namelijk dol op deze insecten. De lager gelegen drinkpoelen krioelen in het voorjaar met leven.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek, maar er is genoeg te beleven in dit natuurgebied:

  • Loop door de natuur via de wandelroute Noordkaap Texel (4,5 of 5,5 km)
  • Huur een fiets en geniet tijdens de Fietsroute Texel (35 km) van de natuur
  • Bekijk de schapenboeten, traditionele opslagplaatsen voor hooi en werktuigen
  • In verband met de weidevogels is het natuurgebied niet toegankelijk voor honden

Hoe is de Zandkuil te bereiken?

De Zandkuil ligt op een helling van de Hoge Berg, tussen Den Burg en Oudeschild. Met het openbaar vervoer neem je vanaf station Den Helder bus 33 naar de veerhaven.

placeholder
logo