Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zandkuil weer helemaal bij-gewerkt

27 maart 2023 | Jerome van Abbevé

Afgelopen weekend van 24-26 maart, zijn de handen uit de mouwen gegaan in de Zandkuil naast het Doolhof op de Hoge Berg, door vrijwilligers uit Purmerend. Zij onderhouden voor Natuurmonumenten dit insectenreservaat.

lars van den brink

Hier leven veel bijzondere wilde bijensoorten. Doordat er veel zonnewarmte instraalt en de kuil wind luw is kan het er erg lekker warm worden. Daarnaast zijn er veel zandige kale plekjes en bloeiende planten. Door deze ideale omstandigheden is het er bijzonder rijk aan allerlei soorten wilde bijen. De vrijwilligers maaien het hoge gras weg en verwijderen jonge bomen en braamstruiken. Deze worden uit de kuil gehouden om voldoende zonnewarmte op de grond te houden. Ook dit jaar zijn er weer stukken afgeplagd, om de soorten die van kale grond houden te helpen. Doordat er in de Zandkuil van het vroege voorjaar tot in het najaar veel bloeiende planten, bomen en struiken staan is het terrein een perfecte broedplaats voor veel soorten insecten. Jac. P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten, kende het terrein en heeft hierover beschreven o.a. in het Verkade Album Texel. Het is een van de terreinen waar men zich letterlijk in het voetspoor van Thijsse waant. 

Bent u nieuwsgierig en wilt u volgende keer mee komen helpen en zien wat insectennatuurbeheer zoal inhoudt? Dan kunt u contact opnemen met Ben Brugge, 06-22056916.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé