Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bloeitijd Huis ter Heide barst echt los!

23 april 2019 | Irma de Potter

Pasen gaf echt het startschot aan de bloeitijd op Huis ter Heide. De graslanden ontluiken en sommigen kleuren momenteel paars van het reigersbekje. Wie de rood gemarkeerde wandelroute volgt kan van al deze wilde bloemenpracht genieten.

Reigersbekje

Ruimte voor wilde bloemen

Op de zonnige graslanden in dit bosrijke natuurgebied bloeien de paardenbloemen, akkerviooltjes, reigersbekjes en pinksterbloemen momenteel volop. De schaduwrijkere laantjes worden opgesierd met bloeiend fluitenkruid, paarse dovenetel en het zeer lieflijke rankende helmbloem. Als je stil bent, hoor je nu al het zoemen van al de insecten, die de bloemen afschuimen naar nectar en stuifmeel. Natuurmonumenten stuurt met haar beheer al jarenlang op het soortenrijker maken van deze graslanden met wilde bloemen, insecten en andere dieren. 

Stille graslanden

Maar kijk je aan het begin van de wandelroute naar het aangrenzende landbouwgebied dan is het daar leeg en stil. Door intensief agrarisch gebruik zijn langzaam maar zeker de wilde bloemen uit het boerenland verdwenen. Hier domineert het raaigras als enige soort. En dat terwijl wilde bloemen zo heel erg belangrijk zijn voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels.

veld met reigersbekje

Reigersbekje profiteert van de droogte

Veel wilde bloemen hebben te lijden onder de droogte, maar het reigersbekje profiteert daar momenteel van. Deze wilde geraniumsoort houdt van droogte en je ziet dit jaar op veel plekken dan ook een enorme toename van deze wilde bloemensoort. Met een beetje geluk geeft dit ook nieuwe kansen voor het bruinblauwtje, een redelijk zeldzame vlindersoort die voor zijn nectar vliegt op wilde geraniums.

Bloemrijke wandeling over Huis ter Heide

De wandelroute langs de bloemrijke graslanden is ruim 6 km lang en vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de Middelstraat in De Moer.

Maak plaats voor wilde bloemen

Wil je zelf ook iets doen voor de wilde bloemen? Kom dan in actie en maak je eigen mini-natuur. Ga naar natuurmonumenten.nl/bloemen  Hier vind je alles over mini-natuur en wat je kunt doen om plaats te maken voor Wilde Bloemen. (downloadpakket)

 

 

 

Irma de Potter
Irma de Potter