Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paardenkracht voor bloemrijke akker op Huis ter Heide

04 februari 2020 | Irma de Potter

Het is een grijze natte dag als Arie van Rooij met zijn paarden en ploeg over het land trekt. In het Kraanven, onderdeel van natuurgebied Huis ter Heide, ploegt hij zigzaggend de akker om. Hier wuiven in de zomer de roggehalmen in de wind en staat het vol met akkerkruiden. Natuurmonumenten zaait het niet in om te oogsten, maar als voederveld voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

paardenkracht

2PK zonder uitstoot!

Het Kraanven is een kleinschalig landschap waar akkers en graslanden worden afgewisseld met houtwallen en bosjes. Je waant je er een beetje terug in de tijd. En helemaal als je Van Rooij met zijn Belgische trekpaarden aan het werk ziet. Toch is het niet om de nostalgie dat Natuurmonumenten van Rooij heeft gevraagd. “Voor het behoud van het bodemleven is deze manier van landbouwbewerking veel beter”, aldus boswachter Lex Querelle. Paarden zijn veel lichter dan landbouwmachines, waardoor bodemverdichting wordt voorkomen. Ook wordt er maar heel licht geploegd. Alleen de bovenste 15 cm wordt omgekeerd en de rest van de bodem blijft onberoerd. “De inzet van pure paardenkracht is natuurlijk ook goed voor het milieu. Hun enige uitstoot is het dampende zweet” zegt Querelle lachend.

20 km zwoegen en ploegen!

Niet alleen de paarden staan aan het einde van de klus te dampen. Ook van Rooij heeft het warm. Om dit akkertje van een halve hectare om te ploegen, loopt van Rooij 20 km lang in de ploegvoor achter zijn paardenspan.

roggeveld korenbloem

Tafeltje dekje

Als in juni het rogge rijp is en de akkerbloemen bloeien, is de akker één grote voedertafel. Het bloemenmengsel bestaat onder meer uit bolderik, korenbloem, ganzenbloem en bleekgele klaproos. Ze leveren nectar aan bijen, hommels en andere insecten. De rogge wordt niet geoogst, maar blijft staan, zodat er ook in de herfst en winter voor muizen en vogels voedsel voorradig is.

Genieten van de bloemrijke akker

Wil jij in de bloeitijd genieten van de bloemrijke akkers in het Kraanven? Wandel dan eens ten zuiden van de Efteling over het knooppuntentraject 91-92-96-97-93 .

hommel op korenbloem
Irma de Potter
Irma de Potter